Lider Hongkonga: Ne dajem ostavku

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider Hongkonga: Ne dajem ostavku

Lider Hongkonga Leung Čun-Jing poručio je da neće podnositi ostavku kako to traže studenti i upozorio da, njihov pro demokratski protest, gubi na kontroli.

Leung je naveo da blokada ključnih delova tog azijskog finansijsko-poslovnog centra, koja sada ulazi u treću nedelja, ne može da potraje neograničeno.

U intervjuu lokalnoj televiziji TVB, Leung je obećao da će njegova vlada nastaviti s pokušajima da razgovara sa studentskim liderima, ali nije isključio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upotrebu "minimalne sile" u rasčišćavanju "okupiranih" oblasti.

"Poslednjih nekoliko nedelja je pokazalo da je masovni pokret nešto što je lako pokrenuti, ali da je teško zaustaviti. I niko ne može da usmerava pravac i tempo ovog (protesnog) pokreta. To je sada pokret koji je izgubio kontrolu", ocenio je Leung i istakao da "nema šanse" da će kineski lideri u Pekingu promeniti odluku iz avgusta ove godine o "ograničavanju demokratije u Hongkongu", preneo je Rojters.

Na stotine studentskih aktivista nastavilo je da kampuje na mestima protesta u Hongkongu i organizatori protestnog pokreta imaju nameru da ponovo aktiviraju okupljanje.

Pokret "Okupiraj centralne četvrti" (Occupy Central) pretrpeo je upadljiv pad podrške tokom protekle sedmice, ali se velika grupa od preko deset hiljada ljudi "vratila" u petak uveče nizom marševa kroz centar Hong Konga.

Na marševima lideri protesta su pozvali demonstrante da se pripreme na "trajniju borbu", umesto na "geografsko širenje" protesta, međutim Rojters navodi da su protesti izazvali i određeno nezadovoljstvo stanovnika metropole zbog saobraćajnih gužvi i gubitaka u poslovanju.

Bivšoj britanskoj koloniji obećane su slobode po principu jedna zemlja dva sistema, kada je Velika Britanija predavala vlast Kini pre 17 godina, međutim Peking traži da komitet za nominaciju "skenira" kandidate koji bi bili predloženi za izbore za sledećeg generalnog sekretra hongkoškog distrikta 2017. godine, što je razlog pokretanja protesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.