Letonija preuzima predsedavanje EU

Izvor: RTS, 01.Jan.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonija preuzima predsedavanje EU

Letonija 1. januara preuzima predsedavanje EU i u narednih šest meseci prioriteti će joj biti konkurentnost i privredni rast, korišćenje digitalnih potencijala za razvoj EU i jačanje uloge Unije u svetu.

Svet 1 Letonija preuzima predsedavanje EU

2 Šangaj, tragedija u novogodišnjoj noći

3 Raketni napad u Avganistanu
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
4 Nova istraga o smrti Daga Hamaršilda

5 Minirana obala Azovskog mora

Predsedavanje EU Letonija preuzima od Italije, a predaće ga 1. jula Luksemburgu, prenosi Tanjug.

Na mesto predsedavajućeg Letonija dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima.

Odnosi EU s Rusijom biće "ključni element" spoljne politike tokom predsedavanja Letonije EU, ali to pitanje, kako su istakli letonski zvaničnici, neće umanjiti angažovanje Unije u humanitarnom krizama u susedstvu EU.

U sklopu tri prioriteta predsedavanja - konkurentna, digitalna i angažovana Evropa, Letonija će raditi na značajnom napretku s novim investicionim paketom Evropske komisije, kao i strategijom za energetsku uniju, sve sa ciljem da se unapredi evropska konkurentnost.

Kod digitalne agende, letonsko predsedavanje EU fokusiraće se na uvođenje telekomunikacionog paketa EU - seta propisa i mera u toj oblasti u cilju stvaranja jedinstvenog tržišta, bezbednost digitalnog okruženja i jedinstveno digitalno tržište.

Pitanje proširenja EU, kao i migracija, bezbednost i odnosi sa susedima u sklopu su prioriteta angažovana Evropa.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs razgovarao je krajem decembra sa evropskim komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesom Hanom o susedskoj politici i izazovima politike proširenja EU, kao i daljim koracima koje treba preduzati na tom planu za vreme letonskog predsedavanja.

Rinkevičs i Han razgovarali su o procesu proširenja EU, uključujući mogućnost za otvaranje prvog poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Tema razgovora bio je i kurs integracije ostalih zemalja Zapadnog Balkana, objavljeno je na sajtu letonskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom predsedavanja Letonije, u toj baltičkoj zemlji biće organizovano oko 200 sastanaka i skupova, uključujući političke sastanke na visokom nivou i međunarodne konferencije.

Pripremajući se za predsedavanje EU, Letonija je u prethodnih godinu i po dana obučila više od hiljadu državnih službenika za poslove povezane s predsedavanjem.

Konsultantska kuća "KPMG Baltiks SIA" korist od predsedavanja za letonsku ekonomiju procenjuje na 64,5 miliona evra.

Predsedavanje će doneti, kako se ocenjuje, povećanje poreskog prihoda i prihoda građana, poboljšaće zaposlenost i pozitivno delovati na turizam i unapređenje profesionalnih kapaciteta zaposlenih u državnim institucijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Latvija na čelu EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jan.2015

Latvija je s prvim danom 2015. preuzela polugodišnje predsjedanje EU-om i kao prioritete najavila konkurentnost i rast, korištenje europskog digitalnog potencijala u razvoju EU-a, te jačanje uloge Unije na globalnom planu...U prvoj polovici 2015. Latvija postaje predsjedavajuća zemlja EU-a, prvi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Letonija preuzela predsedavanje EU

Izvor: Blic, 01.Jan.2015

Letonija je danas preuzela predsedavanje EU i u narednih šest meseci prioriteti će joj biti konkurentnost i privredni rast, korišćenje digitalnih potencijala za razvoj EU i jačanje uloge Unije u svetu...Na mesto predsedavajućeg Letonija dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnim bezbednosnim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.