Letonci protiv ruskog jezika

Izvor: RTS, 19.Feb.2012, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonci protiv ruskog jezika

Građani Letonije na referendumu velikom većinom glasova odbacili predlog da ruski bude drugi zvanični jezik u toj bivšoj sovjetskoj republici, pokazuju prvi podaci.

Prvi podaci pokazuju da su građani Letonije na referendumu velikom većinom glasova odbacili predlog da ruski bude drugi zvanični jezik u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Na 50 odsto prebrojanih glasova, oko 78 odsto izašlih birača je glasalo protiv promene Ustava koja bi omogućila da ruski bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugi zvanični jezik.

Glasanje na svih 950 biračkih mesta u Letoniji i 85 u inostranstvu proteklo je mirno, a glasačka mesta bila su otvorena do ponoći po moskovskom vremenu.

Parlamentarna većina odbila je zahtev o uvođenju ruskog jezika u ovoj zemlji u kojoj Rusi čine oko 40 odsto stanovništva, pa je po prikupljanju potpisa građana ruskog porekla pokrenuta zakonska inicijativa za raspisivanje referenduma koji je režim u Rigi proglasio pretnjom po nacionalni interes i državnost Letonije.

Da bi referendum uspeo i da bi ruski bio priznat kao zvanični službeni jezik potrebno je da više od 770.000 građana pozitivno odgovori na referendumski zahtev.

Moskva je nezadovoljna jer oko 320.000 Rusa nije dobilo pravo glasanja na referendumu, a reč je o građanima koji su posle raspada SSSR-a ostali legalno da žive u Letoniji, ali nisu dobili državljanstvo.

U njihove lične dokumente letonske vlasti stavile su pečate "alien" ili "vanzemaljac" čime im je automatski uskraćeno pravo da glasaju.

Ruski ambasador u Letoniji Aleksandar Vešnjakov izrazio je danas čuđenje, jer su letonske vlasti odbile da izdaju akreditacije dvojici posmatrača iz Rusije, iako su oni, kako tvrdi ambasador, ispunili sve potrebne uslove da budu registrovani.

Vešnjakov je ocenio krajnje čudno i teško objašnjivo da demokratska država, koja je članica UN, OEBS-a i Savete Evrope nije odobrila prisustvo međunarodnim posmatračima, kao i da Rusija očekuje objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova Letonije.

Ruska manjina u Letoniji broji oko trećine od 2,1 milion stanovništva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.