Izvor: B92, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Leševi ispadali iz kamiona"

Hag -- Svedok kaže da su vozači kamiona koji su prevozili i zakopavali leševe sa Kosova bili u policijskim uniformama, sem jednog u civilu.

K-88 izjavio je pred Haškim tribunalom da je u proleće 1999. video šest kamiona koji su u više navrata u bazu Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u Batajnici dopremili leševe. Vozači su mu pričali da su leševi ispadali iz kamiona, koji su bili u lošem stanju, kao i da su leševi stajali dve nedelje, pa je iz njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "nešto curelo", a miris nisu mogli da uguše ni kiselinom.

Zaštićeni svedok optužbe je na suđenju šestorici srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu rekao da je video kada je u proleće 1999. godine u bazu SAJ-a u Batajnici dovezeno šest kamiona sa leševima kosovskih Albanaca, koji su potom pokopani u osam masovnih grobnica na strelištu.

On je rekao da su kamioni puni leševa sa Kosova stajali i po dve nedelje u bazi specijalne policije u Batajnici, dok su kopane masovne grobnice.

"Pošto su neki kamioni stajali dosta dugo u bazi - jedan čak 15 dana - iz njih je curelo i širio se neprijatan zadah. Pokušali smo da to što je iscurelo polijemo wc sanitarom, ali to nije uspelo, pa smo polili benzinom", ispričao je svedok.

Svedok je rekao da je organizacija prevoženja i pokopavanja bila "prilično haotična" i da su kamioni sa leševima bili u očajnom stanju.

Vozači jednog od tih kamiona su mu, kaže, ispričali kako im je na putu sa Kosova "pukla stranica", usled čega je na put ispalo oko 50 tela koja su potom morali da ubace nazad i nastave put ka Beogradu.

Inače, vozači svih šest kamiona su, rekao je K-88, imali policijske uniforme, a za jednog od njih kaže da je bio radnik Državne bezbednosti i da je govorio crnogorskim naglaskom.

Tokom zakopavanja tela, policajci su palili gume da, kako kaže svedok, NATO od dima ne bi video lokaciju. "Zapalili smo oko sto guma pored svake jame, čime smo izazvali gusti dim koji nas je štitio od pogleda NATO aviona", objasnio je K-88.

On je govorio o saznanjima koja kao policajac-logističar ima o tim događajima. U kratkom iskazu, uz mere zaštite lika i izmene glasa, svedok je potvrdio navode iz dve izjave koje je dao istražiteljima tužilaštva 2005. i 2006. godine, a koje su, kao i mapa na kojoj je ucrtao sve batajničke masovne grobnice, uvedene u dokaze.

Na kraju današnjeg zasedanja, optužba je saopštila da bi svoj dokazni postupak mogla da završi u trećoj nedelji marta.

Suđenje šestorici srpskih zvaničnika se nastavlja u ponedeljak, a sledeće nedelje bi, pored ostalih, trebalo da svedoči i Volfgang Petrič, bivši austrijski ambasador u SRJ.

Prema optužnici, vlast Slobodana Miloševića je prebacivanje više stotina leševa sa Kosova u Srbiju organizovala da bi prikrila masovne zločine nad albanskim civilima. Iz nekoliko grobnica u Batajnici ekshumirano je oko 800 leševa.

Zajedno sa Milutinovićem, za progon kosovskih Albanaca u prvih šest meseci 1999. godine optuženi su tadašnji potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.