Ledena lepota Aljaske

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2012, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledena lepota Aljaske

Zapanjujuća, netaknuta lepota, skrivena od ljudskih očiju duboko ispod glečera na Aljasci, retko dospeva do javnosti. Ali, kada se to desi onda stvarno oduzima dah.

Moć glečera da formiraju neverovatne pejzaže dobro je poznata. I dokumentovana. Ali, njihova sposobnost da stvore zapanjujuće lepe i intrigantne prizore duboko ispod ledenih naslaga baš i nije.

Pećine formirane topljenjem leda u Nacionalnom parku Zaliv glečera na Aljasci zaista oduzimaju dah. Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << park, koji stalno menja pejzaž, sastoji se od 13.354 kvadratnih kilometara surovih planina, glečera, šuma, divljih obala i dubokih fjordova.

Jedna od najpoznatijih glečera je Mjuar, trenutno širok nešto manje od kilometar. Od 1941. godine do 2004. smanjio se za 12 kilometara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.