Lakši uvid u rad Ustavnog suda

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakši uvid u rad Ustavnog suda

Građani će uskoro moći da elekrtonskim putem vide u kojoj je fazi rad na njihovom predmetu u Ustavnom sudu, rečeno povodom novog informacionog sistema u tom sudu. Projekat vredan 17 miliona dinara trebalo bi da se realizuje do juna.

Informaciono unapređenje rada Ustavnog suda omogućiće građanima da elektronskim putem vide u kojoj je fazi rad na njihovom predmetu, bez dolaska u taj sud ili zvanja telefonom, rečeno je na konferenciji za novinare ministarke za telekomunikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jasne Matić i predsednice tog suda Bose Nenadić.

Projekat, koji predviđa i druga unapređenja, vredan je 17 miliona dinara, trebalo bi da se realizuje do juna, a glavna nabavka usluga za njegovu realizaciju je u završnoj fazi i potpisivanje ugovora se očekuje do kraja sedmice.

Bosa Nenadić je rekla da projekat predviđa pravljenje celovitog informacinog sistema Ustavnog suda, tako da se jasno vidi kako se predmet kreće kroz sve faze u sudu, od pisarnice i prijema do njegovog izlaska iz suda, odnosno ekspedicije.

Sistem bi obuhvatao i formiranje izveštaja za statistiku suda, rekla je Nenadićeva, napominjući da svi moderni sudovi svakog dana mogu da kažu broj rešenih, primljenih predmeta i predmeta koji su prošli pojedine faze.

Nenadićeva je podsetila da Ustavni sud sada ima dve odvojene baze podataka, jedna se odnosi na upravljenje predmetima suda i druga je baza podataka sudske prakse.

"Ono što će uveliko olakšati rad suda jeste i mogućnost elektronske sednice suda", rekla je Bosa Nenadić.

Matićeva je izjavila da na ovaj način Ministarstvo na čijem je čelu nastavlja napore u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija radi efikasnijeg rada državnih organa, podsećajući na važnost Ustavnog suda za državu i ostvarivanje prava građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.