LEPE VESTI: Od sutra VELIKA NOVINA u vrtićima

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPE VESTI: Od sutra VELIKA NOVINA u vrtićima

Pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju Maja Eremić Savković najavila je da će se od sutra u više od 1.000 škola i vrtića postavljati detektori za merenje radona, merenje koncentracije ovog prirodnog gasa počeće 1. marta, a Srbiji u tome pomaže Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Eremić Savković je u Dnevniku RTS kazala da je radon prirodni radioaktivni gas bez boje i mirisa, koji je sastavni deo životne sredine. Lako se meri u zatvorenom prostoru, a koncentracija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zavisi od više faktora.

- Pre dve godine merena je koncentracija radona u kućama i stanovima. Rezultati su pokazali da okolina Niša i Niške banje ima veću koncentraciju radona i radi se na sanaciji objekata kako bi se smanjila koncentracija radona-  rekla je Eremić-Savkovićeva.

U novoj akciji merenja 5.000 detektora pokriće deo škola i vrtića prema razvijenoj metodologiji.

Detektori će biti postavljeni u 1.300 škola, a njihov broj zavisiće od broja đaka.

- Sasvim je prirodno da posle kuća nastavimo merenje u onim ustanovama gde mi i naša deca provodimo najviše vremena, a to su pre svega škole. Merenja kreću 1. marta i trajaće tri meseca. Detektori će se očitavati nakom toga u laboratoriji u Švedskoj - navela je pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju.

Ona je kazala da se rezultati očekuju do 1. septembra i iznela tvrdnju da ovi detektori ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li smo izloženi nekom zračenju.

- Ukoliko se u nekoj školi detektuje povećana koncentracija radona o tome će biti obavešteno i ministarstvo i ta ustanova, kao i o načinima kako da se to sanira - rekla je Eremić-Savkovićeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.