LDP: Potpuna partijska kontrola

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Potpuna partijska kontrola

Liberalno demokratska partija (LDP) traži od Vlade Srbije da odmah povuče iz skupštinske procedure "katastrofalni" predlog Zakona o javnim preduzećima, kojim se uvodi potpuna partijska kontrola u 700 javnih i državnih preduzeća i to pod komandom Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, izjavio je danas lider LDP Čedomir Jovanović.

"Zakon će biti osnov za svaku vrstu korupcije jer ne nudi departizaciju i profesionalizaciju upravljanja, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cementira postojeće principe komandne privrede", navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića.

U političkoj kontroli javnih preduzeća ide se i korak dalje, omogućavajući da centralna vladina komisija, vlada i ministarstva, po principima komandne privrede, kadriraju i odlučuju o svemu u javnom sektoru i da celu zemlju prekomponuju po koalicionom sporazumu SNS, SPS i URS, upozorava Jovanović.

"Na fiktivnim konkursima, koje navodno uvode po zakonu, ne pobeđuje prvoplasirani, nego onaj koga izabere Vlada, a na tu odluku nije dopuštena čak ni žalba", naveo je on.

Direktori će i dalje moći da budu članovi partija, uz cinični alibi da su zamrzli svoje funkcije, a ogromna većina članova nadzornih odbora će po zakonu biti stranački funkcioneri i aktivisti, ocenio je Jovanović.

"Po zakonu koji je Vlada predložila, lica koja su ranije osuđivana za dela kao što su zloupotreba službenog položaja ili primanje mita mogu da budu direktori javnih preduzeća", ističe se u izjavi.

Javna i državna preduzeća, od kojih su većina monopolisti, i dalje će moći da se reklamiraju, plaćajući na taj način političku promociju vlasti, iako nemaju nijadan

komercijalni razlog da se oglašavaju.

"Postoji desetine skandaloznih rešenja u zakonu i zbog toga ovaj zakon ne sme biti usvojen. Neka vlada odmah povuče zakon i tek onda može da počne ozbiljan rad na potpunoj promeni načina upravljanja, organizacije i definisanja uloge javnih preduzeća u Srbiji", poručio je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Mlađan Dinkić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Povući zakon o javnim preduzećima"

Izvor: B92, 28.Nov.2012

Beograd -- LDP traži od Vlade da povuče iz skupštine Predlog zakona o javnim preduzećima jer se njime "uvodi potpuna partijska kontrola u 700 javnih i državnih preduzeća"...Ta partijska kontrola je pod komandom lidera SNS, SPS i URS Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, saopštava...

Nastavak na B92...

LDP: Vlada da povuče zakon o javnim preduzećima

Izvor: Akter, 28.Nov.2012

Liberalno demokratska partija zatrazila je danas od Vlade Srbije da povuče iz skupštinske procedure Predlog zakona o javnim preduzećima, kojim se, kako ocenjuju, uvodi "potpuna partijska kontrola u 700 javnih i državnih preduzeća i to pod komandom lidera SNS, SPS i URS Aleksandra Vučića, Ivice...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.