Kvarnerski krug Posejdonom

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvarnerski krug "Posejdonom"

Sedmodnevno krstarenje savremenim jedrenjakom u retro-stilu oko jadranskih ostrva sada je dostupno i našim turistima

Na opatijskom pristaništu već je već čekao motorni jedrenjak "Posejdon" dok smo u Zagrebu srdačno razgovarali u Adriatica.net-u, jednoj od vodećih hrvatskih turističkih firmi. Beogradski Džoli trevel, njen strateški partner, odnedavno posluje u okviru ove grupe. Povodom toga je iz Beograda krenula mala novinarska ekspedicija, predvođena Jasminom Končar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Jelenom Nikolić iz Džolija, s ciljem da brodom prokrstari Kvarnerskim zalivom i upozna se sa severnojadranskim ostrvljem. Ovakva krstarenja diljem Jadrana su već uobičajena.

Beležimo reči Marka Vojkovića, predsednika UO Adriatica.net grupe, da je cilj ukrupnjavanja da se odgovori zahtevima turista koji "traže sve više za što manje para". Ne krije da žele u regionu da postanu vodeća turistička firma.

Posle zagrebačkog druženja s finalom u restoranu "Bon apetit" u kom nas je gastro-guru Branko Ognjenović zasuo đakonijama i specijalitetima, stižemo na opatijsku rivu gde nas posada "Posejdona" dočekuje "pićem dobrodošlice", a u hotelu "Milenij", jednom od "četiri hotelska cveta" stare dame Opatije, bivamo dočekani kao veoma dragi gosti.

Prvu noć provodimo na pomenutom motornom jedrenjaku, starom tri i po decenije, renoviranom pre dve godine tako dobro da nosi "A" kategoriju u ovoj klasi.

Kapetan Kristijan Gulić, s Raba, i njegov otac Toni, u poodmaklim godinama ali držanja kao mladić, pokazaće nam u narednih sedam dana Kvarnerski arhipelag, ali i sve mornarske i pomorske tajne. Noćenje u utrobi ovog 28,5 metara dugog broda u desetak komfornih, malih kabina za većinu je novost. Uz blagi jugo koji ljulja ovu veliku barku spavanje je zaista poseban doživljaj.

Iz riječke luke, zapravo, počinje ovo morsko putovanje. Prva tačka našeg itinerera je ostrvo Krk i istoimeni gradić. Ovo ostrvo je najveće na Jadranu, sa oko 410 kvadratnih kilometara.

Iskusni turistički vodič Slobodan Hercigonja iz agencije Ad-Riva, koja je takođe u okviru Adriatica.net grupe, trudi se da nam iznese što više zanimljivih priča o ostrvima na koja pristajemo, ali i da nam celodnevni boravak bude što ugodniji. Na Krku odlazimo do Vrbnika i vinarije "Nada", porodične vinske manufakture koja proizvodi čuvenu belu vrbničku "žlahtinu".

U svakom mestu u koje smo uplovili dočekali su nas predstavnici lokalne turističke organizacije i pokazali nam sve znamenitosti i lepote tih mesta i krajeva. Ovo ostrvlje i jeste prepoznatljivo po divnim plažama i ugodnim kafićima a istorija je tu prisutna kao na dlanu!

Stižemo i na Rab, gradić koji se prostire na uskom i stenovitom rtu, prepoznatljiv po zvonicima.

Neverin i jugo na moru i promenljivo vreme s kišom i munjama, što je i razumljivo za razmeđu maja i juna, po odluci kapetana Kristijana, ne dozvoljavaju da posetimo Kornatski arhipelag pa zato menjamo maršrutu i plovimo ka Lošinju, koji nije samo poznat po 300 sunčanih dana u godini već i po borovim šumama kojima je prekriven. Usput svraćamo na malo ostrvo Ilovik koje se još zove i Cvetno ostrvo jer je prepuno cveća pa kad brod pristaje ceo krajolik je u najrazličitijim bojama.

Gradić Veliki Lošinj na ostrvu Lošinj je prvi izgrađen, ali su stanovnici shvatili da je na drugom kraju ostrva klima mnogo bolja pa su izgradili Mali Lošinj koji je sada mnogo veći i atraktivniji za turiste. Pristajemo na mol dok traje tradicionalna ribarska fešta, uz muziku, mažoretkinje, vino i ples.

Poslednja tačka našeg razgledanja je Cres. Prepoznatljiva obeležja ovog ostrva su beskrajni maslinici i bezbrojna stada ovaca. Nije bez razloga jagnjetina jedan od creskih specijaliteta. Kamene kuće, uske uličice i srdačnost domaćina. Naravno da grupa ljudi sa TV-kamerama i fotoaparatima izaziva pažnju, a to što smo iz Srbije samo je, mislimo, svuda pojačavalo želju da se iskažu kao dobri domaćini. Takav je bio i ispraćaj u riječkoj luci, a čak je i ekipa Hrvatske radio-televizije stigla da od svih nas zabeleži utiske. Naravno – lepe!

Ozren Milanović

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.