Kurti: Ja sam premijer Srba

Izvor: B92, 02.Feb.2022, 19:00

Kurti: "Ja sam premijer Srba"

Priština -- Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da otputuje u Brisel na dijalog kad god ga pozove visoki predstavnik EU Žosep Borelj.

Kurti je dodao da je "za sve zahteve kosovskih Srba, on je njihov premijer", prenosi portal Reporteri.

Povodom Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je na konferenciji za medije rekao da je ona u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da na Kosovu nema potrebe za Zajednicom koja povećava tenzije i narušava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnose. "Verujem da je Srbima na Kosovu, kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama, svim građanima, potrebna pravda na delu, a ne udruženja koja podižu tenzije, remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu. Formiranje ZSO nikada nije bio zahtev kosovskih Srba. Oni žele pravdu i zaposlenje. Potrebno je razlikovati zahteve koji dolaze odozdo i koji imaju demokratski i socijalni karakter, od zahteva koji dolaze odozgo i koji imaju nedemokratski i hegemonistički karakter", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je Vlada Kosova posvećena tome da se ustavnost i zakonitost poštuje i u potpunosti sprovodi na celoj teritoriji Kosova.

"Za sve zahteve kosovskih Srba, ja sam njihov premijer", poručio je Kurti.

On je istakao da dijalog treba da bude principijelan i izbalansiran.

"Želimo dijalog za dogovor, a ne dijalog za dijalog. To znači da sporazumi o našim odnosima sa Srbijom definitivno treba da budu usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, izrazili svoje stavove, ali i konstruktivan pristup", rekao je Kurti na konferenciji za medije.

Kurti je ranije danas izjavio da se takozvano Kosovo ne plaši fomiranja ZSO, ali da je vlada u Prištini na oprezu, preneo je "Reporteri".

On je time odgovorio Lajčaku, koji je rekao u Prištini da Kosovo ne bi trebalo da se plaši ZSO jer takva zajednica ne znači stvaranje srpske republike na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.