Kurc: Na granicama moraju biti strože kontrole

Izvor: B92, 15.Avg.2020, 14:38

Kurc: Na granicama moraju biti strože kontrole

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjasnio se za strože kontrole povratnika sa odmora na austrijskim granicama.

"Moramo strožije kontrolisati. Hitno je potrebno da zdravstvene vlasti osiguraju opsežniju kontrolu", kazao je Kurc za dnevnik "Esterajh".

On je ukazao da je u odgovornosti svakog pojedinca da se pridržava svih mera i da u roku od 48 sati uradi test na koronavirus.

Kurc smatra svrsishodnim da se uvede testiranje direktno na granici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"To smatram korisnim, ali to je u odgovornosti zdravstvenih vlasti", objasnio je on.

Kancelar je ujedno i kritikovao zdravstvene vlasti.

"Zdravstvene službe moraju biti bolje u svom radu. To se tiče pre svega sprovođenja testova. Traje još predugo dok pogođeni dobiju rezultate. Takođe moraju mere karantina biti brže sprovedene", objasnio je Kurc.

Prema njegovim rečima, aktuelni rast broja novozaraženih je zabrinjavajući.

"Bilo je predvidivo da će putovanjima na odmor broj novih infekcija porasti", dodao je on.

Kurc se izjasnio i za otvaranje škola na jesen.

"Cilj je da se nastava održi. Ako dođe do sumnje u zarazu onda bi u tim školama trebalo sprovesti testiranje đaka. Eventualno zatvaranje škola treba za svaku školsku ustanovu pojedinačno oceniti", kazao je austijski kancelar.

Podsetimo, Austrija je Hrvatsku uvrstila u rizične regione za koje je, prilikom povratka u Austriju, neophodan negativan PCR test. Upozorenje za putovanje stupiće na snagu u ponedeljak u ponoć.

Među onima koji su insistirali da se Hrvatska nađe na toj listi su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i šef diplomatije Aleksander Šalenberg insistirali su na tome da se Hrvatska uvrsti među rizične regione.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.