Kukavički čin Ustavnog suda

Izvor: B92, 15.Dec.2014, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kukavički čin Ustavnog suda"

Predsednik DPS Slobodan Samardžić ocenio je da Ustavni sud nije imao ni profesionalne ni moralne sposobnosti da oceni ustavnost Briselskog sporazuma.

"Umesto da oceni ustavnost Briselskog sporazuma, Sud se poveo za nadripravnim tumačenjem ministra pravde i proglasio ovaj antiustavni dokument političkim aktom. Tim kukavičkim činom Sud je pogazio i Ustav Srbije i osnovne principe pravničke struke", naveo je Samardžić u izjavi za agenciju Beta.

Samardžić je, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bio potpredsednik Demokratske stranke Srbije, podneo Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma tvrdeći da je Ustav teško prekršen tim dogovorom. Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je da Ustavni sud treba da se proglasi nenadležnim za taj predmet jer je reč o političkom, a ne pravnom pitanju.

Današnja Politika piše da je Ustavni sud Srbije odbacio zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, jer je većinom glasova ocenio da je reč o političkom, a ne pravnom pitanju.

Samardžić je ocenio da je "nečasna namera Ustavnog suda bila da se sa pravno-političke vetrometine bezočnog kršenja Ustava ukloni u zavetrinu takozvanih čisto pravnih pitanja".

"Za ovaj Sud, Briselski sporazum, kao akt predavanja Kosova i Metohije Albancima, nema pravnih posledica. Da li se to Srbija pretvara u zemlju pravno neograničene autokratije? Svojom odlukom Ustavni sud Srbije svrstao se u red administrativnih organa koji izvršavaju vladine naloge", naveo je predsednik Državotvornog pokreta, koji su formirali bivši funkcioneri DSS-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Samardžić: Ustavni sud pogazio principe pravničke struke ocenjujući Briselski sporazum

Izvor: Blic, 15.Dec.2014

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je danas da Ustavni sud nije imao "ni profesionalne ni moralne sposobnosti" da oceni ustavnost Briselskog sporazuma, nastalog na osnovu dogovora srpskih i kosovskih vlasti u aprilu 2013. godine...- Umesto da oceni ustavnost Briselskog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.