Kuba: Reforme van politike

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba: Reforme van politike

Beograd -- Iako je Raul Kastro sproveo niz reformi, nije izgledno da će se Komunistička partija odreći političke kontrole, javlja Glas Amerike.

Reforme su pre svega ekonomske, ali obuhvataju i ukidanje ograničenja prodaje kompjutera, mobilnih telefona i drugih proizvoda. Stručnjaci za Kubu kažu da su sprovedene mere važne, ali da ne nagoveštavaju smanjenje kontrole Komunističke partije nad ostrvom.

Otkako je u februaru i zvanično postao predsednik, Raul Kastro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sproveo seriju ekonomskih reformi.

Neke treba da povećaju proizvodnju hrane. Farmeri će moći da iznajme neiskorišćenu kolektivnu zemlju i gaje prinose koje će prodavati po tržišnim cenama. Druge reforme treba da stimulišu proizvodnju. Među njima je odustajanje od jednake zarade i propisa o najvišim primanjima koji su bili na snazi gotovo 50 godina.

Ipak, većina poznavalaca je saglasna da nema nagoveštaja da kubansko vođstvo namerava da se odrekne političke kontrole, kaže Huan Karlos Idalgo, koji vodi latinoamerički program u liberalnom Institutu "Kejto” u Vašingtonu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.