Kroz banje Srbije

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroz banje Srbije

Oko tri stotine lokacija sa mineralnim, termalnim, lekovitim izvorima vode i blata, koje predstavljaju prirodni potencijal banjskih i klimatskih mesta Srbije, sve više se trudi da zadovolji ne samo obolele, nego i potrebe zdravog čoveka za opuštanjem, zabavom i kvalitetnim odmorom u prirodnom okruženju.
Sudeći po onome što se videlo na upravo završenoj berzi banja u Vrnjačkoj banji, sve je više banjskih centara koji računaju da su im prednost ne samo cene usluga i specijalni programi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (velnes, antistres, rekreacija, kulturno-zabavni sadržaji), već i organizovani izleti u okolini.

Primera radi, boravak u Vrnjačkoj, Mataruškoj i Bogutovačkoj banji može da se iskoristi za obilazak manastira Žiča, Studenica i Ljubostinja, za šetnju po Goču, kao i za pecanje i splavarenje na obližnjim rekama Ibru i Zapadnoj Moravi.

Gosti Bukovičke banje mogu da posete muzej i pećinu Risovaču ili da šetaju obeleženim pešačkim stazama po Bukulji. Oni koji dođu u Lukovsku i Prolom banju mogu da uživaju u obilasku Đavolje varoši.

U Sijarinskoj banji, jedinstvenoj po 17 izvora lekovite vode, posebnu atraktivnost predstavlja termomineralni vodoskok "Veliki gejzir". Boravak u banji Vrdnik valja iskoristiti za obilazak manastira Ravanica i Vrdničke kule. U neposrednoj blizini Zvonačke banje je klisura reke Jerme, greben Asenovo kale sa gnezdima surih orlova, pećina Vetrena dupka, ali i manastiri Poganovo, Sukovo i Temska.

Pored odmora i lečenja, gosti Brestovačke banje mogu da pođu na izlete do Borskog jezera, Zlotske i Bogovinske pećine.

Pribojska banja, iako uz skromne smeštajne kapacitete, nudi manastir Sv. Nikole u samoj banji, manastir Orahovica u Mažičima, Hasan-Aginu džamiju i crkvu spomen-kosturnicu u starom delu Priboja.

S. Lučić

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.