Izvor: B92, 01.Sep.1999, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski savet bez predstavnika Srba

Predstavnici kosovskih Srba u Privremenom savetu Kosova, episkop Artemije, odnosno njegov zamenik protosindjel Sava i predsednik Srpskog pokreta otpora, Momcilo Trajkovic, danas nisu prisustvovali cetvrtoj sednici Saveta zbog toga sto civilna misija UN i KFOR nisu, i pored prethodnog dogovora, poslali obezbedjenje od Gracanice do sedista UNMIK-a u Pristini, saopstila je Informativna sluzba Crkveno-narodnog Sabora. Bernar Kusner potvrdio je agenciji Rojters da je u pitanju greska civilne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misije UN, koja je, prema njegovim recima kasno poslala obezbedjenje, prenosi Beta.

Komentarisuci za B2 92 ovaj dogadjaj, Momcilo Trajkovic kaze:

"Mi smo izrazili protest i saopstili da su odluke koje se danas donose na jednonacionalnoj sednici Saveta za nas nelegitimne pogotovo sto je danas trebalo da raspravljamo o kantonizaciji. Ocigledno je da je srpska zajednica u totalno neravnopravnom polozaju. Jednostavno i g. Kusner i medjunarodni predstavnici daleko se vise brinu i bave albanskim problemima nego nasim problemima. Ovakav odnos ce otvoriti vrlo ozbiljno pitanje naseg daljeg ucestvovanja na savetu - i moracemo ozbiljno da porazgovaramo o poziciji i polozaju u kome se nalaze ne samo predstavnici srpskog naroda vec i srpske zajednice jer sve nase aktivnosti cak i nas clanova Saveta su jednostavno ugusene jer da nije Srpske pravoslavne crkve mi ne bismo imali mogucnost ni da uopste egzistiramo, a da ne govorimo o predstavnicima drugih politickih organizacija i drugih humanitarnih organizacija, koje jednostavno ne mogu da funkcionisu zbog jedne, prosto, okupacije koje su albanski separatisti uz pomoc medjunarodne zajednice izveli na svim planovima", kaze Trajkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.