Koridor Turska-Kobane nerealan

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koridor Turska-Kobane nerealan"

Turski ministar spoljnih poslova Mevlet Čavušoglu ocenio je da je nerealna ideja o uspostavljanju koridora za prebacivanje oružja u Kobane.

On je rekao da je potreban sveobuhvatniji pristup kako bi se porazila Islamska država koja kontroliše velike delove Sirije i Iraka.

Kurdski lideri apeluju na Tursku da uspostavi koridor do Kobanea, kako bi vojna i humanitarna pomoć mogla da stigne do grada nadomak turske teritorije.

U petak je izaslanik Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacija za Siriju Stefan de Mistura apelovao na Ankaru da dozvoli "dobrovoljcima" da pređu granicu do Kobanea kako bi pomogli kurdskim borcima.

"Turska ne može da da oružje i da traži od civila da se bore protiv terorističkih grupa. Koridor nije realan. Ko će slati naoružanje danas? A pre svega, slanje civila u rat je zločin", rekao je Čavušoglu.

On je, takođe, rekao da je potrebno ukloniti uzrok ovakve situacije, što je, po njegovom mišljenju, "Asadov režim u Siriji".

Na pitanje da li će Turska poslati svoje vojnike, ministar je odgovorio da će Turska, "pod uslovom da postoji dogovorena zajednička strategija, ozbiljno razmotriti njenu realizaciju sa savezničkim i prijateljskim zemljama".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.