Konkretne mere protiv sive ekonomije

Izvor: RTS, 13.Dec.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkretne mere protiv sive ekonomije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i članovi Saveza za fer konkurenciju razgovarali su o borbi protiv sive ekonomije.

Na sastanku su predložili konkretne mere koje država sa predstavnicima poslovnog okruženja može da preduzme u suzbijanju korupcije.

Obraćajući se učesnicima, Vučić je istakao da je Vlada Srbije preduzela sve mere kako bi zaustavila sivu ekomomiju i od predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NALED-a i Saveza za fer konkurenciju tražio pomoć u daljoj implementaciji mera, kao i promociji borbe protiv sive ekonomije.

Predsednik Vlade poručio je predstavnicima kompanija da neće biti novih poreza za privredu u sledećoj godini, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju i direktor kompanije "Koka-kola" Ramon Vajdinger zahvalio je premijeru na merama koje pokazuju brigu Vlade o biznisu i investitorima, kao i ljudima koje te kompanije zapošljavaju.

"Spremni smo da pomognemo Vladi u borbi protiv sive ekonomije koja dnevno oduzima 30 odsto BDP-a i na kome država gubi osam miliona evra dnevno", izjavio je Vajdinger.

Na sastanku su predložene konkretne mere koje će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, kao na primer imenovanje predstavnika Vlade zaduženog za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, koji će odgovarati dorektno premijeru.

Zatim, predloženo je osnivanje interministarske radne grupe za osmišljavanje i sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Među predlozima je i uspostavljanje Sekretarijata za inspekcijski nadzor koji će koordinirati rad inspekcijskih službi u cilju smanjenja sukoba i nedostatka nadležnosti i imati savetodavnu ulogu prema privredi, biti zadužen za edukaciju sudija i specijalizaciju tužilaštva na temu sive ekonomije, unapređenje politike krivičnog gonjenja i saradnju sa inspekcijama.

Naročito je naglašena potreba uključivanja građana u borbu protiv sive ekonomije, a predloženi su i načini za motivisanje građana da uzimaju fiskalni račun kroz pokretanje javne lutrije.

Predloženo je pokretanje kol-centra – onlajn sistema za podnošenje anonimnih prijava o slučajevima sive ekonomije, kao i jačanje poreskog morala građana kroz edukaciju i informisanje o negativnim posledicama sive ekonomije i transparentnije trošenje budžetskih sredstava, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.