Konačne liste za upis učenika

Izvor: RTS, 07.Jul.2013, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačne liste za upis učenika

Objavljen konačan raspored učenika primljenih u srednje škole. Upis sutra i prekosutra. Po prvoj želji raspoređeno 65 odsto dece.

U matičnim osnovnim školama u Srbiji jutros je objavljen konačan raspored učenika primljenih u srednje škole.

Rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima objavljeni su u posebnim prostorijama, u skladu sa ranijim preporukama poverenika za informacije od javnog značaja, odnosno ne mogu biti zalepljeni na ulaznim vratima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i izlozima škole.

Upis je predviđen u ponedeljak i utorak, 8. i 9. jula.

Ovoga puta, zbog krađe testova iz maternjeg jezika i matematike, rezultati male mature održane 17. i 19. juna nisu priznati, pa se deca upisuju u srednje škole na osnovu uspeha od šestog do osmog razreda i rezultata sa relevantnih takmičenja.

U junu oko 2.000 osmaka nije izašlo na završni ispit, pa će, bez obzira što su rezultati ovogodišnje mature poništeni, morati da polažu u avgustu, jer je taj ispit obavezan.

Preostala slobodna mesta za upis đaka u drugom krugu biće objavljena 8. jula, a upis ovih učenika je 12. jula.

Prema rečima predsednika Republičke upisne komisije (RUK) Zorana Kostića, po prvoj želji raspoređeno je 65,12 odsto dece, što je bolje nego prošle godine, iako se ovoga puta nisu računali bodovi sa male mature.

Lani je 60 procenata đaka upisano po prvoj želji, rekao je Kostić i naveo da je po prve tri želje raspoređeno 86 odsto bivših osmaka, što je na prošlogodišnjem nivou.

Kostić je naveo da je ostalo oko 10.000 mesta za drugi krug, čak i u nekim gimnazijama poput Obrenovca, Lazarevca, Mladenovca i u drugim gradovima, kao i u tehničkim školama.

Takođe, u nekim školama poput niške Medicinske, Treće gimnazije u Beogradu, Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, biće dozvoljeno otvaranje novog odeljenja zbog toga što je veliki broj vukovaca imao isti broj bodova, rekao je Kostić.

On je naveo da se škole, ako bude sličnih situacija, mogu obratiti Ministarstvu, preko školskih uprava, i tražiti proširenje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.