Komedija treće dimenzije

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komedija treće dimenzije

U North Curl Curl pozorištu u Sidneju odigrana je premijera pozorišne predstave"Zadnja stanica", koja je dopunom dramskih momenata dobila - treću dimenziju. To je, naravno, izazvalo oduševljenje odabrane publike koja verno podrzava pozorišnu grupu "Pilipenda" i njen rad već punih deset godina.

Autor ove komedije o našim ljudima koji su u potrazi za boljim životom stigli do Australije je Sergej Kožul. Posvećen glumi još od detinjstva, dramske tekstove počeo je da piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao učenik prokupljanske gimnazije i u danima izbeglištva, koje ga je i dovelo do Sidneja, u kojem je diplomirao glumu u Vulongongu.

Njegov kolega u predstavi, Boris Mitrovic došao je nedavno na glumačko usavrsavanje u Sidnej i, čuvši za "Pilipendu", pridružio se ovoj trupi dajući već u startu fantastičan doprinos glumom koju je stekao u beogradskoj školi u klasi profesora Nebojše Dugalića. A, izuzetan doprinos predstavi dala je i Teodora Đukić, ovdašnjoj publici poznata kao umetnik na harmonici, koju je svirala i u predstavi, ali i tumačeći još neke uloge...

Sat i po vremena publika je uživala u posmatranju samih sebe, svojih prijatelja, roditelja... kroz prikaz životnih situacija koje je autor, prateći ih, snimio, zapisao i prikazao na sebi svojstven način. Reakcije gledalaca bile su fantastične!

Publika se smejala, povremeno čak i ježila, posmatrajući pojedine prikaze na sceni koja je čas prikazivala gradilište na kojem dva sunarodnika rade, garažu u kojoj su se smestili, konobu i na kraju povratničku kuću tamo negde daleko. Savo Sekulić iz Brčkog, Momir Bukarica iz Krajine i Teodora Đukic sa svojom pričom mogu da krenu sa predstavom u svet, mišljenje je gledalaca koji su videli premijerni nastup.

- Mislim da smo uspeli u našoj nameri, želeo sam da ubacim tu neku treću dimenziju, da priču malo nadopunim dramskim momentima, mada sam u jednom trenutku pomislio da drame ima i previse. Ali, ispalo je dobro, još veća je čar u tome što su se komedija i drama preklapali...U dva navrata kroz predstavu to se dobro osetilo, publika je odlično reagovala. Ovo nam je bilo prvo igranje i znamo gde i šta treba da popravimo - sabrao je utiske sa premijere Sergej Kožul, primajući čestitke zadovoljnih gledalaca.

Predstava "Zadnja stanica" počela je da živi svoj život sceni. Sledeće stanice su Srpski centar u Bonirigu 23. maja i, šest dana kasnije, Aleksandrija.

Nakon predstave glumci su još dugoi ostali u razgovoru i druženju sa publikom. Zamolili smo Alenku Ognjenović da nam prenese svoje utiske.

- Ova priča je kombinacija svih naših muka koje smo proživljavali dolaskom u Australiju. Glumci su nas mnogo puta tokom predsatve vratili u te prve dane, podsetili na mnoge momente, pa sam se u jednom trenutku istovremeno i smejala i plakala. Moja deca su rođena ovdje, ali su odlično razumeli sve prikaze i poruke. Iskreno preporučujem svakome da pogleda predstavu - rekla je gospođa Ognjenović.

Gospođa Nada Popović, gospodin Đukic, Mira Lukić, Borislav Erceg, gospođa Marijana i mnogi drugi sa kojima smo se družili nakon predstave jednoglasno su davali pohvale predstavi, njenim akterima i lepo osmišljenoj sceni koja je pomogla da se dočaraju životne priče mnogih naših ljudi u Australiji. Svi su oni od srca preporučili da predstava nastavi da se prikazuje i u drugim scenama u našoj zajednici.

Boris Mitrović takođe nije krio zadovoljstvo.

- Nema još ni godinu dana kako sam stigao u Sidnej iz Beograda, gde sam Beogradskom dramskom pozoristu igrao Čehova. Sad igram pred publikom koja ima dušu komad koji govori o nama... Još sam "svež" ovde, a već doprinosim likom Save Sekulića iz Brčkog. Ova posebna, intimna atmosfera i publika koja nas je podržala dala mi je vetar u leđa i jedva čekam da se u petak u našem centru u Bonirigu nađemo oći u oči sa našom mnogobrojnom publikom iz zapadnog dela Sidneja. Naša zajednica je jaka, neke druge mnogoljudnije zajednice u Australiji nemaju svoje pozoriste, a "Pilipenda" proslavlja već deceniju postojanja i aktivnog rada u zajednici - rekao je Boris Mitrović, prvi glumac sa Balkana koji je položio prijemni kod profesora Kevina Džeksona, koji mu je tom prilikom rekao da je na tom ispitu nadmašio mnoge slavne prethodnike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.