Kolumbijci biraju predsednika

Izvor: N1 televizija, 17.Jun.2018, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumbijci biraju predsednika

Biračka mesta otvorena su u Kolumbiji za drugi krug predsedničkih izbora na kojima glasači biraju ko će naslediti Huana Manuela Santosa.

U prvom krugu izbora najviše glasova su dobili kandidat desnice koji se protivio sporazumu s bivšim gerilskim pokretom FARK, poslanik Ivan Duke, i kandidat antisistemske levice Gustavo Petro.

Duke (41), početnik u politici, osvojio je 39,11 odsto glasova >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u prvom krugu, dok je Petro (58,) bivši gradonačelnika Bogote, dobio 25,1 odsto glasova.

Budući predsednik biće prvi šef države čiji mandat neće biti ugrožen gerilskim delovanjem Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), koje su pristale posle više od 50 godina na razoružanje sporazumom iz 2016. godine.

Dosadašnji predsednik Huan Manuel Santos (66), šef države od 2010. godine, nema pravo na treći mandat, a analitičati smatraju da će učvršćivanje mira u Kolumbiji zavisiti od njegovog naslednika.

U Kolumbiji, gde je desnica uvek bila na vlasti, pravo glasa ima više od 36 miliona birača.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kolumbiji drugi krug predsedničkih izbora

Izvor: B92, 17.Jun.2018

Bogota -- U Kolumbiji se održavaju izbori za predsednika države, a glasači će birati između između levičara Gustava Petra i konzervativca Ivana Dukea...U prvom krugu predsedničkih izbora, 27. maja, Duke je dobio podršku 39 odsto birača, a Petro 25 posto...Kako navodi Rojters, na mnogim biračkim...

Nastavak na B92...

Duke pobednik predsedničkih izbora u Kolumbiji

Izvor: Blic, 18.Jun.2018, 01:03

Konzervativni kandidat za predsednika Kolumbije Ivan Duke postaće novi šef države, pokazuju preliminarni rezultati izbora održanih u nedelju, javlja AP.

Nastavak na Blic...

Desničar Ivan Duke novi predsednik Kolumbije

Izvor: N1 televizija, 18.Jun.2018

Kandidat desnice Ivan Duke pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji i odmah po saopštavanju prvih rezultata najavio je "korekcije" sporazuma postignutim s bivšim gerilskim pokretom Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK)..."Mir o kojem smo sanjali zahteva korekcije kako...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.