Kog pola je Bog

Izvor: Blic, 21.Dec.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kog pola je Bog

Nemačka ministarka za pitanja porodice Kristina Šreder, članica vladajućih demohrišćana (CDU), izazvala je danas polemiku u vladi i gnev svojih kolega konzervativaca komentarom o tome kog je pola Bog.

Šrederova je, naime, za nedeljnik "Cajt" na pitanje kako da se jednoj devojčici objasni da se na nemačkom jeziku ispred imenice Bog upotrebljava član muškog roda, rekla da bi mogao da se upotrebi i član srednjeg roda.

"Sasvim jednostvno. To sami treba da odlučite", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekla je ona u okviru šireg intervjua o deci i obrazovanju za nemački list.

Nakon toga, portparol Šrederove je novinarima rekao da je sam papa Benedikt XVI napisao da Bog nije ni muškarac ni žena i da pre veruje poglavaru Rimokatoličke crkve nego kritičarima ministarke.

Komentar Šrederove (35), članice CDU od svoje 14 godine, odmah je naišao na oštre kritike njenih kolega konzervativaca.

"Nemam komentar na ovo intelektualno đubre", rekla je za "Bild" bavarska ministarka za socijalnu politiku Kristina Hadertauer iz sestrinske ultrakonzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU).

"Umesto što uvek podstiče potpuno besmislene rasprave, ministarka bi jednostavno trebalo da radi svoj posao", rekao je Stefan Majer, takođe iz CSU.

Šrederova je i ranije bila ne meti kritika ultrakonzervativaca kada je istakla da podržava izjednačavanje prava građana koji su u braku, bez obzira koje su seksualne orijentacije.

Iako je imenica Bog u starohebrejskom jeziku muškog roda i o Njemu se najčešće govori kao o ocu, hrišćanski poglavari smatraju da se o Bogu ne može govoriti kao o muškarcu.

Isti odnos prema Bogu imaju i pripadnici judaizma i islama.

S druge strane Isus Hrist je jasno određen kao muškarac, jer je on delom čovek, a delom Sin Božiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.