Ko sme da hapsi u Srbiji?

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Feb.2015, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sme da hapsi u Srbiji?

Snimak na kojem se vidi kako tri pripadnika Komunalne policije privode devojku koja nije otkucala kartu u autobusu gradskog prevoza i potom odbila da bude legitimisana, otvorio je pitanje nadležnosti policije čiji je zadatak da obezbedi komunalni red u gradovima u kojima je osnovana. Pritužbama određenog broja građana koji smatraju nedopustivim da Komunalna policija hapsi ljude, sada se pridružio i jedan policijski sindikat.

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i policijskih starešina, smatra da u jednoj državi može biti samo jedna policija. U njegovom sindikatu se slažu da u gradu neko mora da vodi računa o komunalnom redu, ali da to ne može da bude nekakva "policija".

"Svakom izmenom Zakona o komunalnoj policiji oni dobijaju povećana ovlašćenja. Nije ovde reč o povređenosti profesionalnih policajaca, pripadnika MUP-a, već se brojni 'kiksevi' komunalaca, koji su takođe uniformisani sa značkom sličnoj policijskoj, preslikavaju i na policajce opšte nadležnosti", kaže Marković za Danas.

Prema njegovim rečima, legitimisanje i privođenje građana moralo bi da bude isključiva nadležnost "regularne" policije.

"Najavljenim izmenama Zakona o komunalnoj policiji trebalo bi komunalne policajce dovesti u red kako bi se zaista bavili komunalnim redom", navodi Marković.

Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, nije želeo da ulazi u pitanje nadležnosti komunalne policije, smatrajući da to nije funkcija predstavnika sindikata.

"Ne može jedan sindikat da osuđuje Komunalnu policiju na osnovu snimka sa interneta. Postoje zakoni koji se bave pitanjima nadležnosti Komunalne policije, kao i kontrolne strukture koje treba da utvrde da li je bilo prekoračenja istih", ističe za Danas Vidojević i dodaje da svako ko prekrši zakon treba i da odgovara.

Prema važećem zakonu, komunalni policajci imaju pravo da uvidom u lična dokumenta građana utvrde njihov identitet. U zakonu se navodi da je pre provere identiteta komunalni policajac dužan da upozna lice sa razlozima provere. Ukoliko građanin odbije da pruži lična dokumenta na uvid, zakon nalaže komunalnom policajcu da tu osobu bez odlaganja dovede nadležnom organu radi utvrđivanja identiteta. Sredstva za vezivanje komunalni policajac može, u skladu sa zakonom, da upotrebi protiv lica koje pruža otpor ili pokušava da pobegne.

Štednja ne važi za Komunalnu policiju

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina, smatra da je problematično to što se u svetlu opštih mera štednje najavljuje zapošljavanje dodatnih 800 komunalnih policajaca u Beogradu. Prema njegovim rečima, to dodatno smeta kada se zna da glavnom gradu nedostaje oko 30 odsto policajaca koji ne mogu da se zaposle bez dozvole Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.