Ko je Stjuart Pič? VIDEO

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 21:09

Ko je Stjuart Pič? VIDEO

Ko je Stjuart Pič, izaslanik Velike Britanije, zemlje koja u savremenoj istoriji Srbije ima veliki, ako ne i ključni uticaj na razvoj događaja?

Pič je veteran sa brojnih ratišta – od Avganistana i Iraka do Libije, a bio je predsedavajući vojnom komitetu NATO-a. U rešavanje kosovskog pitanja aktivno se uključio pre dve i po godine kada je postao specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan.

Od decembra 2021. godine do danas Stjuart Pič nije redak gost ni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu ni u Prištini. Sa zvaničnicima i jedne i druge strane sastaje se uvek iza zatvorenih vrata nakon čega njegove izjave i stavove uglavnom dobijamo u vidu saopštenja i to pretežno pres službi predsednika i premijerke Srbije, ponekad britanske ambasade. Od starta se, kako kaže, zalaže za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prvi put u zvaničnu posetu Beogradu od stupanja na pomenutu funkciju došao je u februaru 2022. godine.

"Moje imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog, izjavio je nakon imenovanja Citat Stjuart Pič, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan.

Pič posećuje i patrijarha Porfirija. A odmah nakon Beograda odlazi u Prištinu gde ponavlja da je spreman da pomogne u dijalogu.

Ali šta zapravo znači njegova spremnost i tolika umešanost Velike Britanije u rešavanje kosovskog pitanja? U intervuju koji je tih dana dao BBC-u na sprskom kaže:

“Uloga Evropske unije je da vodi dijalog, a ja ga podržavam. Mi ćemo biti u pozadini i podržavati proces", navodi Pič.

Pič se u međuvremenu razočarao time što su prištinske vlasti odbile predlog o kompromisnom rešenju u cilju olakšavanja glasanja za kosovske Srbe na teritoriji Kosova u toku izbora zakazanih za april mesec.

Razočaranje ga je, čini se, prošlo pošto je nekoliko meseci kasnije izjavio da Velika Britanija podržava Kosovo za članstvo u Savetu Evrope i da ohrabruje pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to

učine.

Posle nekoliko meseci ponovo pooštrava reotirku prema Kosovu opominjući Kurtija da mora da formira ZSO.

"ZSO nije pretnja ni za Kosovo, niti je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.To bi pokazalo da je Kosovo konstruktivan učesnik u dijalogu", izjavio je Pič.

Tek što je prošla Nova godina, Pič koji samo podržava dijalog, prvi se upućuje u diplomatsku misiju na relaciji Priština-Beograd. U Prištini pozdravlja napore za deeskalaciju, u Beogradu posećuje i predsednika, ali ponovo i patrijarha Porfirija.

"London podržava Berlinski proces, proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu", rekao je tada Pič.

U Londonu se sastaje sa premijerkom Srbije na večeri u Domu lordova. Naravno, sastanak iza zatvorenih vrata i jedino što se zna jeste da se razgovaralo o Kosovu i Metohiji.

I tako dolazimo do današnjeg susreta posle kojeg takođe nije bilo izjava, već saopštenja sa gotovo istim porukama koje smo mogli da čujemo ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.