Knjiga na dohvat ruke

Izvor: RTS, 24.Jan.2013, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga na dohvat ruke

Učenici lozničke Gimnazije od nedavno, pored školske biblioteke imaju još jednu, u holu škole. Ova bibliotekla razlikuje se od ostalih, jer nema radno vreme ni bibliotekara, a đaci sami uzimaju knjigu koju žele.

"Istorija civilizacije", "La Rusova enciklopedija", "Velike zagonetke čovečanstva", samo su deo knjiga koje su svakodnevno na dohvat ruke đacima lozničke Gimnazije. Sve što treba je da  đaci prošetaju do hola i uzmu neku od knjiga sa police.

"Naša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biblioteka ne radi ceo dan i možemo da nađemo ovde potrebne stvari. Ima knjiga koje nemaju u biblioteci ni gradskoj ni školskoj", kaže učenica Dragana Đokić.

Njen drug Nikola Gligorić kaže da ima dosta knjiga iz raznih oblasti - istorije, srpskog, likovne umetnosti, matematike.

"Učenici na svakom odmoru dolaze i uzimaju neku knjigu i čitaju ili listaju, jer zaista ima izuzetno interesantne literature", kaže učenica Saška Nešić.

Nedovoljno čitanje i korišćenje knjige kao izvora informacija i obrazovanja, jedan su i od razloga postavljanja biblioteke u holu Gimnazije kako bi knjiga bila dostupna u svakom trenutku.

"Mislim da veoma doprinosi tome da se deca osećaju kao kod svoje kuće i da se doprinosi toj nekoj toploj atmosferi i tom nekom osećaju da sad imaju pri ruci sve što im je potrebno. Da mogu time da se posluže, da ih niko ne proverava i da to stvara neku veću odogovornost kod dece same", kaže Biljana Vranješ, profesor srpskog jezika.

Jedino što treba uraditi je uzeti knjigu, pročitati je i vratiti, bez ograničenja i obaveza.

"Prvi je korak valjda da im knjiga bude na dohvat ruke, a kad je već uzmu u ruke možda će je  otovoriti, a kad je otvore možda  će je i pročitati. Ovo računam da je samo početni korak, ovo je mala za sada biblioteka", kaže direktor Gimnazije i idejni tvorac biblioteke Milutin Tošić.

Deo bibliotečkog fonda, za sada smeštenog na dve police, nabavila je škola, a deo je iz svoje kućne kolekcije doneo idejni tvorac neobične biblioteke, sam direktor Gimnazije. Njegov primer slede i drugi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Biblioteka u holu lozničke Gimnazije

Izvor: Kurir, 24.Jan.2013

Učenici lozničke Gimnazije od nedavno, pored školske biblioteke, imaju još jednu u holu škole, koja se razlikuje od ostalih jer nema radno vreme ni bibliotekara, a đaci sami uzimaju knjigu koju žele..LOZNICA - "Istorija civilizacije", "La Rusova enciklopedija", "Velike zagonetke čovečanstva",...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.