Kina obeležava 70 godina Republike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina obeležava 70 godina Republike

Velikom vojnom paradom na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i u Pekingu je obeleženo 70 godina od uspostavljanja Narodne Republike Kine.

Vojnu paradu u kojoj je učestvovalo više desetina hiljada vojnika pratio je predsednik Si Đinping obučen je u sivu uniformu nalik onoj koju su nosili kineski rukovodioci u vreme nastanka Republike, prenosi Rojters.

Predsednik Si je na Tjenanmenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centralnom trgu u Pekingu, rekao je da će Kina slediti obostrano korisnu strategiju otvaranja.

On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svetu.

"Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju", rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.

Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine".

Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

AP navodi da je među prikazanim naoružanjem i supersonična balistička nuklearna raketa, za koju se veruje da može da probije američki raketni štit.

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

Kako prenosi Rojters, biće organizovana i parada građana, studenata i etničkih manjina, koji će proslaviti kineska dostignuća.

Takođe, puštanje 70.000 golubova simbolizovaće mir, a uveče će u Pekingu biti organizovan spektakularni vatromet.

Agencije navode da se Kina na godišnjicu suočava sa sve većim izazovima, posebno u Hongkongu, gde se danas očekuju veliki protesti.

Tamošnja policija već je upozorila je na moguće "ozbiljno nasilje".

Hong Kong je od jutros blokiran barikadama u centru grada, prodavnice su zatvorene, a na ulicama se okuplja veliki broj demonstranata.

Liderka Jongkona Keri Lam boravi u Pekingu na proslavi jubileja.

Drugi izazov je Tajvan, koji je Kina smatra svojom teritorijom, a koji se priprema za predsedničke izbore u januaru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spektakularnom vojnom paradom Kina obeležava 70 godina Republike (FOTO+VIDEO)

Izvor: RTV Pink, 01.Okt.2019

U Pekingu se vojnom paradom obeležava 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, u vreme kada se ta zemlja suočava sa brojnim izazovima među kojima su vi šemesečni antivladini protesti u Hong Kongu i ekonomski rat sa Sjedinjenim Državama.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.