Ki Mun Ban u Haškom tribunalu

Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ki Mun Ban u Haškom tribunalu

Hag, Moskva -- Generalni sekretar UN Ki Mun Ban pozvao optužene Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se predaju Tribunalu.

"Pozivam sve koji su odgovorni i Karadžića i Mladića da se pojave pred Tribunalom kako bi im se sudilo u njihovom i interesu međunarodnog mira i bezbednosti", izjavio je Ban posle kratke posete sudu u Hagu.

Generalni sekretar UN je rekao da ima najdublje poštovanje i zahvalnost za ono što sudije i tužioci rade i što će raditi na čvrstom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspostavljanju principa vladavine prava.

On je precizirao da je sa predsednikom Tribunala Faustom Pokarom razgovarao o rokovima koje je Savet bezbednosti UN postavio za okončanje rada Tribunala, koji ističu 2008. i 2010. godine.

"Znam da postoji osećaj frustriranosti zbog toga što sud ne može da okonča posao koji mu je mandatom određen, zbog nesaradnje i nedostupnosti optuženih", rekao je Ban.

"O tom pitanju će članice Saveta bezbednosti UN pomno raspravljati i koordinisati stavove. Nadam se da će tužioci i sudije ispuniti mandat, a mi ćemo i dalje razmatrati to pitanje", kaže Ban.

Ban bi trebalo da razgovara i s predstavnicima Vlade Holandije i kraljicom Beatriks. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija doputovao je juče u Holandiju, u okviru turneje po zemljama Evrope i Afrike.

Ruska služba ne zna za Karadžića

Ruska Federalna migraciona služba nema podatke o tome da se Radovan Karadžić nalazi na teritoriji Rusije.

"Mi nemamo takvu informaciju", rekli su u pres-službi FMS-a, povodom vesti objavljenoj u nekim medijima BiH. Navedeno je da Karadžiću ta služba nije izdavala nikakva dokumenta.

Pres-ataše ruske ambasade u Sarajevu Jurij Picugin izjavio je danas Interfaksu da Karadžića u Rusiji "nema" i da ruska strana "nije dobila nikakva pitanja" povodom toga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.