Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne samo van teritorije ex-SFRJ

Hag -- Haški osuđenici ne mogu da izdržavaju kazne na području bivše Jugoslavije, izjavio je Refik Hodžić, portparol Haškog tribunala.

"Zvaničan stav Tribunala je, pošto mišljenje tužiteljke po ovom pitanju nije zvaničan stav, da osuđeni mogu da izdržavaju kazne u jednoj od zemalja koje su za to sklopile sporazum sa Tribunalom, a ne na području bivše Jugoslavije", rekao je Hodžić.

Haški tribunal ima takve ugovore sa Danskom, Nemačkom, Španijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francuskom, Švedskom, Austrijom, Norveškom, Finskom i Italijom.

Hodžić je kazao da Del Ponteova ne može u ime Tribunala da tako nešto predloži generalnom sekretaru UN jer je "to nešto čime se bave sekretar i predsednik suda".

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte najavila je, prema pisanju medija, da će generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu predložiti da osuđeni za ratne zločine u Hagu ubuduće izdržavaju kazne u zemljama iz kojih potiču.

To je podržao i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Srbije Rasim Ljajić.

Bilo kakva razmišljanja po tom pitanju, kojih u ovom trenutku nema u Tribunalu, morala bi uzeti u obzir stanje u kojima se nalaze zatvorske institucije na području bivše Jugoslavije, a posebno događaje poput bega Radovana Stankovića, prvog optuženog kojeg je Tribunal prebacio u bivšu Jugoslaviju, tačnije u BiH, rekao je Hodžić.

Zajednički nastup o promeni kaznene politike Haga

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će inicijativa za promenu kaznene politike Tribunala koja bi osuđenicima omogućila odsluženje kazne i u zemljama bivše Jugoslavije, biti nastavljena.

"Pokušaćemo da uverimo predsednika i registrara (Haškog) suda da je ta odluka u interesu ne samo zemalja regiona, već i vraćanja međusobnog poverenja u odnosima sa Tribunalom", rekao je Ljajić ocenivši da bi taj potez podstakao i dobrovoljne predaje preostalih haških optuženika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.