Kalabić, i zvanično mrtav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalabić, i zvanično mrtav

VALJEVO -

U organizaciji Opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta Valjeva, danas je u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu održan parastos komandantu Gorske garde kraljevske vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta Nikoli Kalabiću, članu četničke organizacije od 1930. godine i načelniku Katastarske uprave u Valjevu, sve do 1941. godine.

Tokom parastosa obelodanjena je i pravosnažna presuda Osnovnog suda u Valjevu da se Kalabić zvanično proglasi mrtvim, 65 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posle njegove pogibije.

Prema rečima prote Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca, koji je preneo svedočenje Kalabićevih pratilaca, Kalabić je ubijen 19. januara, na Bogojavljenje, 1946. godine, u jednoj pećini u kanjonu reke Gradac kod Valjeva, u pokušaju da se probije kroz obruče OZNE.

Zahtev za proglašenje Kalabića mrtvim podnela je Osnovnom sudu u Valjevu, njegova rodbina. Ovim su, rekao je Tanjugu Ljubinko Andrić iz Gradskog odbora Ravnogorskog pokreta u Valjevu, konačno skinute sve pretpostavke i misterije oko Kalabićeve smrti.

Govorilo se da je Kalabić izdao svog komandanta Dražu Mihajlovića OZNI, da je ubijen negde u Vojvodini, da je zadavljen u stanu, u Kosovskoj ulici u Beogradu, ili da je, čak, ubijen na ulici u Beogradu, od nepoznatog čoveka, kome su četnici likvidirali porodicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.