Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da pasterizujete jaja

Nema razloga da izbegavate recepte u kojima se koriste živa jaja. Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete.

Jaja prvo izvadite iz frižidera na pola sata da bi dostigla sobnu temperaturu. Zatim ih stavite u šerpu sa vodom, ubacite termometar i merite temperaturu vode. Vrh termometra ne treba da bude na dnu šerpe. Kada voda dostigne temperaturu od 60 stepeni celzijusa, neka jaja stoje u šerpi četiri minuta. Važno je da temperatura >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ne bude ni za stepen viša, jer žumance počinje da se kuva na temperaturi iznad 60 stepeni. Nakon četiri minuta, izvadite jaja, obrišite ih papirom, ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, pa vratite u frižider, mada bi bilo najbolje da ovaj postupak primenite neposredno pre pripreme jela.

Drugi način je da razbijete jaje i da dodate dve kašike tečnosti, vode, limunovog soka, mleka i kuvate na slaboj vatri dok ne dođe blizu tačke ključanja, ali nikako da provri. Zatim tu smesu koristite u receptima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.