Izvor: RTS, 05.Dec.2022, 16:41

Kako Novi Sad pomaže osnaživanje žena

U Srbiji su muškarci vlasnici 70 posto nekretnina, a nova mera kojom Vlada Vojvodine pokušava da izjednači ovaj procenat je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava porodicama za kupovinu prve nekretnine. Žena mora da bude upisana kao vlasnica, što je i prvi konkurs sa ovim uslovom u Srbiji do sada.
Jelica i njen suprug će iznos od oko deset hiljada evra iskoristiti za učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kupovini svog prvog stana u Novom Sadu i on će biti isključivo u njenom vlasništvu.
„Ja ovo doživljavam kao jednu od pobeda nas žena i svakako jedan dobar gest ljudi koji su raspisali ovaj konkurs ne bi li poboljšali naš generalni položaj u društvu", kaže Jelica Marić Dević iz Novog Sada.

Konkurs sprovodi Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a od 110 prijavljenih, 34 porodice dobile su sredstva. Vlada Vojvodine izdvojila je ukupno 40 miliona dinara, uz najavu da će iduće godine povećati sredstva.
„Zato ćemo i u ovoj i u narednim godinama nastojati da i kada je reč o nekretninama gde će žene biti vlasnici i kada je reč o nekretninama gde ćemo imati oko 400 miliona dinara za kupovinu ili dogradnju objekata koje treba da koriste porodice sa troje ili četvoro dece i tu ćemo povećati iznos za oko 50 miliona dinara za narednu godinu", navodi Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.
Sekretarijat za socijalnu politiku će nezaposlenim majkama sa troje i više dece, kojima već godinama mesečno pomaže sa 15000 dinara, od naredne ovaj iznos povećati za 7500 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.