KOSTOLAC DOBIJA NEKOLIKO EKOLOŠKIH PROJEKATA

Izvor: Kurir, 22.Maj.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTOLAC DOBIJA NEKOLIKO EKOLOŠKIH PROJEKATA

BEOGRAD - U Termoelektrani i kopovima (TE-KO) Kostolac u planu je sprovođenje nekoliko ekoloških projekata, rečeno je na Međunarodnom ekološkom sajmu "Eko ekspo 2011".

Od značajnih ekoloških projekata koji slede u Kostolcu predviđeno je da budfe obavljena desulforizacija dimnih gasova, koja nema samo lokalni nego i prekogranični značaj.

Pored toga planira se i rekonstrukcija elektrofiltera, izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda za obe termoelektrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rekultivacija kostolackog ostrva i izgradnja luke, istaknuto je na ekološkom sajmu.

Sve te poslove TE-KO Kostolac planira da uradi, kako zbog ispunjenja standarda u proizvodnji električne energije koje zahteva Evropska unija (EU), tako i zbog zdravlja ljudi i zaštite životne sredine.

U Kostolcu je, takođe, završen novi sistem za transport i odlaganje pepela iz Termoelektrane "Kostolac B" na kop "Ćirikovac" i time je postignuto nekoliko pozitivnih stvari.

Deponija je građena po evropskim standardima i sprečeno je curenje teških metala u zemlju i njihovo dospeće u lanac ishrane, a onemogućeno je i podizanje prašina sa deponije.

Na kraju će to zemljište biti rekultivisano i na njemu bi mogla da budu napravljena jezera ili izgrade sportski objekti.

Postoji takođe, kako je istaknuto, i mogućnost korišćenja pepela sa deponija termoelektrana u putnoj industriji.

Time bi bile ostvarene uštede od 30 do 70 odsto prilikom izgradnje puteva.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kostolac dobija nekoliko ekoloških projekata

Izvor: Glas javnosti, 23.Maj.2011, 07:07

BEOGRAD - U Termoelektrani i kopovima (TE-KO) Kostolac u planu je sprovođenje nekoliko ekoloških projekata, rečeno je na Međunarodnom ekološkom sajmu "Eko ekspo 2011"...Od značajnih ekoloških projekata koji slede u Kostolcu predviđeno je da budfe obavljena desulforizacija dimnih gasova, koja...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.