KFOR RAZMEŠTA TRUPE NA SEVERU, JARINJE ZATVORENO

Izvor: Kurir, 28.Jul.2011, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR RAZMEŠTA TRUPE NA SEVERU, JARINJE ZATVORENO

LEPOSAVIĆ - Kfor je nastavio da razmešta trupe na severu Kosova, pošto je preuzeo kontrolu nad punktovima Brnjak i Jarinje - koji je moguće preći samo u malom automobilu i na sopstvenu odgovornost.

Kancelarija Kfora za odnose s javošću saopštila je da je Kfor zatvorio administrativni punkt Jarinje, jer zbog oštećenja predstavlja bezbednosni rizik, s tim da mali privatni automobili mogu da pređu na sopstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odgovornost.

"Kfor nastavlja da razmešta trupe svuda na severu, u cilju očuvanja bezbednog okruženja i slobode kretanja. Slobodu kretanja moraju da poštuju svi civili na Kosovu, naročito na severu. Kriminalni i nasilni napad, paljevina i pucnjava, biće istraženi", navodi Kfor.

Kfor je preuzeo komandu i odgovornost za "carinske punktove na prelazu na liniji razgraničenja u Jarinju (Kapija 1) i Brnjaku (Kapija 31)", a "kapija 1 je zatvorena".

"Infrastruktura je teško oštećena i mogla bi da se sruši. Postoji veliki rizik za ljude što se tiče bezbednosti. Mali privatni automobili mogu da pređu granicu na svoju odgovornost. Proveravaće ih Kfor u potrazi za oružjem i drugom zabranjenom robom. Kamionima nije dozvoljen prolaz. Na Kapiji 31 u Brnjaku kontrole su takođe veoma stroge iz bezbednosnih razloga."

Komandant Kfora, general Erhard Biler, zahvalio je građanima Kosova iz svih

regiona, jer je "velika većina bila mirna, smirena i disciplinovana". "Veoma sam ponosan na narod Kosova, jer se nisu upustili u nasilje i agresiju.“

Komandant Kfora, kako se navodi u saopštenju, poručio je da će biti "snažno posvećen očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu, posebno na severu".

Sastanak sa Bilerom još nije počeo

Novi sastanak predstavnika Vlade Srbije Gorana Bogdanovića i Borislava Stefanovića i komandanta Kfora Erahrda Bilera, posvećen nalaženju trajnog rešenja za sever Kosova, još nije počeo.

Razgovor, koji je vođen protekle noći, treba da se, kako je najavljeno, nastavi kako bi se došlo do trajnog rešenja krize nastale posle pokušaja specijalnih snaga kosovske policije da zaposednu administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Bogdanović i Stefanović su rano jutros dogovorili da Kfor preuzme administrativni prelaz Jarinje.

"Dobili smo garancije da neće biti upada specijalnih jedinica kosovske policije ROSU, da Albanci neće biti na prelazima i da neće biti carine", kazao je Bogdanović nakon noćašnjih razgovora sa Bilerom, podseća Beta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Brnjak

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.