Izvor: B92, 05.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nada u povoljan ishod

Berlin, Beograd -- Vuk Jeremić izjavio je da se "nada najboljem ishodu" glasanja u Generalnoj skupštini UN o predlogu Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o Kosovu.

Uoči odlaska u Njujork, gde će Generalna skupština UN u sredu odlučivati o inicijativi Srbije, šef diplomatije Srbije je predočio da su "ostala još dva dana izuzetno visokog napona". "U ponedeljak i utorak ćemo imati poslednje sastanke sa zemljama koje podržavaju našu inicijativu", najavio je Jeremić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Cilj je da učvrstimo tu podršku, da budu na licu mesta kada je potrebno glasati", rekao je Jeremić i objasnio da će "poslednje lobiranje biti i sa jedne i sa druge strane".

On je precizirao da rastu pristici na članice UN da odustanu od podrške Srbiji i da priznaju Kosovo kao suverenu državu.

"Čini se sve ne bi li Srbija bila zaustavljena na ovom glasanju, da bi se stvorila atmosfera koja ne bi bila povoljna za izglasavanje rezolucije čije je Beograd predlagač", ukazao je Jeremić.

"Učinićemo sve da dobijemo većinu, da uputimo pitanje Međunarodnom sudu pravde i time", naveo je Jeremić, "pokažemo da je mirni i diplomatski put u odbrani naših prava i međunarodnog prava put za koji se i dalje može dobiti podrška većine međunarodne zajednice".

"Protiv sebe smo imali mnoge izuzetno moćne i uticajne države, imamo ih i dalje, ali se ipak nadam najboljem ishodu", izjavio je Jeremić, uz ocenu da "Kosovo nikada neće biti član UN".

Povodom izjave američkog ambasadora Kamerona Mantera da je Jeremić u razgovoru sa predstavnicima SAD obećao da će Beograd podržati uspostavljanje misije Evropske unije na Kosovu, šef diplomatije Srbije je rekao da je to deo "politike pritisaka, koji su se proteklih nekoliko dana podigli do maksimuma".

"Pozicija Srbije prema Kosovu se neće promeniti. Bili smo principijelni, čvrsti, zalagali se za mirno i kompromisno rešenje", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, "nije bilo govora o prihvatanju bilo kakvog čina koji bi za efekat mogao imati narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

Jeremić je izjavio da je Beograd spreman da prihvati pojačanu ulogu EU, u okviru međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, ali da to međunarodno civilno prisustvo "mora biti statusno neutralno, ni na koji način ne sme zadirati u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i mora dobiti eksplicitnu podršku u okviru Saveta bezbednosti UN".

"To je bila naša pozicija i takva će biti. Spremni smo sa svima da razgovaramo, da nađemo konstruktivno rešenje, ali bilo kakvog zadiranja u suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje neće biti dok god je ove Vlade Srbije", rekao je Jeremić.

Podsetimo, američki ambasador Kameron Manter izjavio je u petak za Televiziju B92 da je Jeremić obećao da će podržati upostavljanje misije EULEKS:

"Mi smo posvećeni uspostavaljanju misije EULEKS na celom Kosovu, zato što verujemo da će EULEKS doprineti stabilnosti Kosova, a to je interesu svih, i Srbije i svih njenih suseda. Dobili smo uveravanja ministra inostranih poslova Vuka Jermića kada se sastao sa Kondolizom Rajs, kada se sastao sa Stivom Hedlijem, kada se sastao sa mnom, da je posvećen tome da se omogući da EULEKS sporovodi svoja ovlašćenja na celom Kosovu . I držimo ga za reč”, rekao je tada Manter.

"Glasanje za pravo, ne za stav"

Vuk Jeremić rekao je da Srbija ni od jedne zemlje ne očekuje da u Generalnoj skupštini UN glasa za njen politički stav o Kosovu, nego da glasa za pravo.

"Niko ne treba da glasa za našu političku poziciju, već za pravo jedne članice UN da od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje. Do sada je 21 put izražena takva želja i nikada nije odbijena", naveo je ministar inostranih poslova Srbije za nedeljnik "Špigel".

On je rekao i da Srbija postupa "veoma obazrivo", ali da "kada je ugrožen teritorijalni integritet jedne zemlje, mora joj biti dopušteno da mirnim i pravnim putem brani svoju poziciju".

"Napeto iščekujem kako će glasati zemlje Evropske unije. I Nemačka je do sada u svim slučajevoima (kada je traženo mišljenje Međunarodnog suda pravde) glasala sa 'Da' ", rekao je Jeremić na opasku da Srbija želi da naredne godine dobije status kandidata za EU, a istovremeno hoće da članice Unije izvodi pred Sud.

Zapitan da li zaista veruje da će 47 država koje su priznale Kosovo, od toga 21 članica EU, promeniti mišljenje, ministar inostranih poslova Srbije je ukazao da Srbija "ne traži konfrontaciju, nego samo pravno mišljenje".

"To mišljenje ima pre svega veliku moralnu i političku težinu. Mi želimo natrag za pregovarački sto. Ako naš stav bude potvrđen, mi smo otvoreni za dalje pregovore. Ali, za to vreme druge zemlje ne bi trebalo da priznaju Kosovo ili da ga primaju u međunarodne organizacije", rekao je Jeremić.

Na pitanje da li kao pretnju treba shvatiti to što je nedavno predsednik Srbije Boris Tadić pominjao i podelu Kosova, Jeremić je rekao da "podela Kosova nije na dnevnom redu, da to nije predlog Srbije i da neće nikada ni biti".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zeri: Još nema usklađenog stava EU o rezoluciji Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2008, 16:37

Evropska Unija još nema usklađen stav oko predloga rezolucije koji je Srbija uputila Generalnoj Skupštini UN da se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o legalnosti nezavisnosti Kosova, piše danas pri&sc ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Diplomatska ofanziva Srbije

Izvor: RTV Pink, 05.Okt.2008

Jeremić: Realne šanse za podršku Generalne skupštine UN. . . Srbija ima realne šanse da dobije većinsku podršku u Generalnoj skupštini UN povodom inicijative da Međunarodni sud pravde ispita zakonitost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je ministar spoljnih poslova...

Nastavak na RTV Pink...

Rastu pritisci protiv Srbije

Izvor: Večernje novosti, 05.Okt.2008

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio da se "nada najboljem ishodu" glasanja u Generalnoj skupštini UN. Izjava ambasadora SAD deo je opšte atmosfere, kaže naš ministar

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.