Jesenja setva u šabačkom kraju

Izvor: RTS, 26.Okt.2013, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesenja setva u šabačkom kraju

Jesenja setva u šabačkom kraju počela je sa zakašnjenjem, jer se berba kukuruza odužila, i ratari koriste lepo vreme da što pre završe radove. Ove jeseni će se, prema procenama, pšenicom zasejati 4.000 hektara manje nego lane.

Da nije bilo kiše, obrada zemlje bila bi vrlo teška, kažu zadovoljno ratari, koji  letnje vreme u oktobru koriste da zemlju na pojedinm parcelama usitne samo tanjiranjem. Ove jeseni  zasejaće ukupno 25.000 hektara ozimih žitarica, od čega >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je četvrtina namenjena za stočnu hranu.

Ratari navode da je setva sve skuplja i da se zbog toga smanjuju parcele pšenice.

"Sve je skuplje nego prošle godine, pogotovo repromaterijal, semenska roba i ne toliko", kaže Siniša Berić iz Bogatića. "Đubrivo je skuplje, retko ko će primeniti punu agrotehniku."

Porodica Berić uvek koristi deklarisano seme. Imaju i oglednu parcelu, ove jeseni za 22 sorte pšenice. Stručnjaci ukazuju da ratari  godinama koriste isti sortiment.

"Raspitivali smo se na više mesta, ne znam zašto se sortiment ove godine smanjio, valjda će narednih godina biti bolje. Upozoravali smo na to", kaže Gordana Rehak iz PSS Šabac.

Zbog krize, proizvođači neretko koriste seme iz ambara što se kasnije odražava na prinose.

"Ko je naučio da radi kako treba, kupuje dorađeno seme, oni koji rade po starom, sami zaprašuju. Ne znam kako je kod ostalih, kod mene najviše traže sortu Simonida", kaže Miško Bogdanović, vlasnik poljoprivredne apoteke.

Za nekoliko dana u četiri opštine šabačkog kraja setva je završena na 20 odsto površina. Stručnjaci se nadaju da će se važan posao okončati pre novog talasa padavina.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.