Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 15:28 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jesenja idila iz Ljubiša
Na letnjim temperaturama, teško je misliti na jesen i predstojeću zimu. Ipak, zbog snegova, koji nisu iznenađenje ni tokom letnjih meseci, zlatiborski gorštaci ne gube vreme. Ubiraju poslednje plodove jeseni i spremaju se za dugu zimu.
Njima
je jesen donela neobičnu zabavu,
starijima, posle berbe maline, ubiranja
letine i kratkog predaha, nove obaveze
i pripreme za zimu.
„Žurili
smo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da poradimo, pa eto spremili smo
zimnicu, spremili smo i drva, al posla
uvek ima na selu ima da se radi stalno,
ko će da radi. Treba da se gleda stoka,
ovce, krmad, svinje se rane, posla uvek
ima", kaže Jelica Čubraković, iz
Ljubiša.
"Spremili
smo dosta i ajvar i razne paprike,
paradaiz, sve mi imamo u našem vrtu. I
tako ima se" ističe Branka Čubraković,
iz Ljubiša.
Štala,
podrumi i ostave su puno i sada se spremno
čekaju snegovi koji ovde, ne retko, preko
noći zamene divan, sunčan dan.
„Mi
u jesen spremimo sve što nam treba, tako
reći cele zime, kupimo i brašna, i šećera
i soli i sve što treba, drva privučemo,
stoci hrane privučemo, sve stavimo na
štalu i obezbedimo se tako reći za zimu,
jer mi smo bespuće", naglašava Čedomir
Čubraković, iz Ljubiša.
„Može
tu da se živi, nije tu tako baš da se ne
može, samo da su putevi još malo bolji
onda bi ljudi mogli da dodju, kupe nešto
i da se proda bolje" kaže Miladin
Čubraković, iz Ljubiša.Uprkos prolećnim
mrazevima, godina je, kažu Čubrakovići,
bila dobra. Povrće je dobro rodilo a
nešto slabiji, rod maline, nadomestio
je rod šljive.
„Šljiva
je prevrela nema šta da se čeka, samo ko
ima vremena da radi. „ Kako ono kažu,
kako „baca". Pa baca, što kažu 18, 19 kila,
zavisi koliko je kazan. Kako kad, ranka
je ovo. Ove godine je kod nas samo ranka
rodila od šljiva. Ostale vrste nisu
rodile", dodaje Ćedomir.
Uz
sve do sada uradjeno, za domaćine iz
Ljubiša, zima može da počne, jer, život u
ovim krajevima naučio ih je da budu
spremni i onda kada je ona kalendarski
još uvek daleko.