Jasan poziv: Odustanite

Izvor: B92, 29.Jul.2021, 19:56

Jasan poziv: Odustanite

Moskva očekuje da će novo vojno rukovodstvo Ukrajine odustati od avantura i provokacija u Donbasu.

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je prethodnih dana smenio vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka zbog "odsustva sinergije između Ministarstva odbrane Ukrajine i njenih Oružanih snaga", podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Lukaševič, a preneo je "Sputnjik".

"Nadamo se da će novo ukrajinsko vojno rukovodstvo odustati od avantura i provokacija u Donbasu i strogo poštovati obaveze Kijeva u kontekstu regulisanja situacije", izjavio je on na sastanku stalnog saveta OEBS-a.

U ukazu koji je objavljen na sajtu kancelarije predsednika navodi se da je Zelenski u sredu uveče smenio načelnika Generalštaba zemlje Sergeja Kornijčuka, kao i komandanta Združenih snaga u Donbasu Vladimira Kravčenka.

Predsednik je ranije smenio i glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova.

Lukaševič se osvrnuo i na prvu međudržavnu žalbu protiv Ukrajine koju je Rusija podnela Evropskom sudu za ljudska prava, rekavši da očekuje da će sud nepristasno razmotriti tu žalbu.

Prema njegovim rečima, činjenice ukazuju da je u Ukrajini uspostavljena takozvana "administrativna praksa" - pravni pojam koji podrazumeva sistematsko dozvoljavanje na nivou vlasti nedopustivog kršenja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pritom i na nivou privatnih lica.

Pravovremenost ovog koraka je očigledna kada "Kijev uživa u svojoj potpunoj nekažnjivosti u svetlu pasivnosti međunarodnih struktura", smatra stalni predstavnik Rusije.

"Računamo na to da će sud zauzeti nepristrastan pristup prilikom razmatranja ruske žalbe, kao i da će detaljno proučiti pruženu čvrstu bazu dokaza kršenja ljudskih prava od strane ukrajinskih vlasti", dodao je.

Rusija je nedavno prvi put u istoriji podnela Evropskom sudu za ljudska prava međudržavnu žalbu protiv Ukrajine zbog kršenja Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema navodima Državnog tužilaštva, žalba se "odnosi na događaje koji su usledili nakon nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lukaševič: Nadamo se da će novo ukrajinsko vojno rukovodstvo odustati od avantura i provokacija u Donbasu

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2021, 09:57

Moskva očekuje da će novo vojno rukovodstvo Ukrajine odustati od avantura i provokacija u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prethodnih dana smenio komandanta ukrajinske vojske Ruslana Homčaka zbog „odsustva...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.