JP NOS prekršili proceduru u Vinči

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JP NOS prekršili proceduru u Vinči

Beograd -- Nuklearni objekti Srbije (NOS) su, prilikom eksperimenta u Vinči, prekršili proceduru, zaključila je komisija koju je formiralo Ministarstvo prosvete i nauke.

Predsednik tog tela, profesor Fizičkog fakulteta Jovan Puzović je ocenio da je pravi trenutak da se aktivnosti tog preduzeća usklade sa zakonom.

U resornom ministarstvu kažu da je izveštaj prosleđen nadležnom regulatornom telu - Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i "Nuklearnim objektima".

"Komisija je savetovala Ministarstvu da je u ovom trenutku, pošto je 23. maja NOS-u istekla takozvana nulta licenca, pravi momenat da se to preduzeće podvede pod plašt zakona i njegove aktivnosti usklade sa regulativom", naveo je prof. Jovan Puzović u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da je Komisija koju je predvodio imala zadatak da ispita šta se dogodilo 19. aprila, kada je, navodno, tokom eksperimenta u Vinči nekoliko radnika NOS-a bilo izloženo povećanom zračenju.

"NOS je od Agencije trebalo da traži dozvolu, ali to nije učinio", naveo je Puzović i dodao da je i tokom samih merenja bilo određenih kršenja bezbednosnih procedura.

On smatra da za te propuste neko trebalo da bude kažnjen, ali ističe da to nije na Komisiji, već da o tome, na osnovu izveštaja, treba da odluče nadležne institucije, odnosno Agencija.

Puzović je ocenio da treba obaviti dalje analize i ustanoviti šta je Srbiji potrebno sa aspekta nuklearne bezbednosti, ukazavši da Srbija nema nuklearne objekte velikog tipa, poput elektrana.

Državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović rekao je Tanjugu da predstavnici NOS-a sada treba da razmotre izveštaj Komisije i da eventualno daju primedbe, ukoliko ih budu imali.

On je naveo da je izveštaj predat Agenciji, kao i NOS, a prema njegovim ranijim navodima, komisija je konstatovala da je procedura prekršena, ali da nije bilo povećanog zračenja.

"Ukoliko bude potrebno, mi ćemo u dodatnu inspekciju uključiti i međunarodnu agenciju za nuklearnu sigurnost, ali prethodno nadležni treba da prouče stepen kršenja procedura", rekao je Mitrović ranije.

Kako je tada istakao, analizom izveštaja ne treba da se bave službe Ministarstva, jer je reč o veoma specifičnoj problematici.

V.d. direktora NOS-a Jagoš Raičević je ranije izneo tvrdnje da tokom izvođenja eksperimenta u Vinči 19. aprila nije bilo nikakvog akcidenta, niti direktne ili indirektne opasnosti po zaposlene.

Raičević je rekao i da preduzeću za eksperiment u Vinči nije bilo potrebno posebno odobrenje Agencije, jer je to bila rutinska operacija i da "nulta licenca" pokriva takve eksperimente. NOS-u je ta licenca, koja omogućava sprovođenje nuklearnih aktivnosti, istekla 23. maja.

Kako je tada Tanjugu rekla direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Mirjana Radenković, tom preduzeću, dok ne dobiju licencu za svaku nuklearnu aktivnost pojedinačno, treba da bude izdato rešenje na osnovu kog će moći samo da preduzima mere nuklearne sigurnosti i bezbednosti.

Predsednica Upravnog odbora NOS-a Uranija Kozmidis Luburić rekla je ranije da to preduzeće očekuje da će uskoro dobiti rešenje, kao i licenca za "Hangar 3", gde bi se odlagao nuklearni otpad i reaktore.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komisija: Nuklearni objekti prekršili proceduru tokom eksperimenta u Vinči

Izvor: Blic, 28.Maj.2012

Komisija koju je formiralo Ministarstvo prosvete i nauke zaključila je da su "Nuklearni objekti Srbije" prilikom eksperimenta u Vinči prekršili proceduru, naveo je predsednik tog tela profesor Fizičkog fakulteta Jovan Puzović i ocenio da je pravi trenutak da se aktivnosti tog preduzeća usklade...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.