JELENI SE VRAĆAJU NA FRUŠKU GORU

Izvor: Kurir, 08.Mar.2012, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JELENI SE VRAĆAJU NA FRUŠKU GORU

Oni se puštaju u prirodu kada odbace rogove, jer je ta divlja životinja tada manje agresivna

NOVI SAD - Populacija jelena na Fruškoj gori se uspešno obnavlja, a uskoro će jedan deo od 130 jelena iz prihvatnog centra biti pušten u prirodu, najavljeno je iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Reč je o projektu "Reintrodukcija jelena", odnosno o projektu ponovnog naseljavanja ove vrste na svoje prirodno stanište. U okviru realizacije projekta, pre tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz Mađarske je stiglo 30 ženki i šest mužjaka.

Jeleni se nalaze u prihvatnom centru u Ravnama na Fruškoj gori i iduće sedmice radnici Nacionalnog parka pustiće jedan broj njih u prirodu. Oni se puštaju u prirodu kada odbace rogove, jer je ta divlja životinja tada manje agresivna.

Jeleni su bili ugroženi na Fruškoj gori zbog ratnih dejstava tokom devedesetih godina prošlog veka, zatim zbog puteva, a naročito zbog auto-puta koji preseca njihovo prirodno stanište, na kojem nema prirodnih mostova koji služe za bezbedan prelazak divljači. Sve to dovelo je do degeneracije fruškogorskih jelena, a bili su ugroženi i zbog učestalog krivolova.

Nacionalni park je juče zatražio proširenje zone svoje odgovornosti za lovište i na pojas blizu fruškogorskih sela koji je sada u nadležnosti lovačkih udruženja, a gde se najčešće dešava krivolov.

Od krupne divljači, Frušku goru naseljavaju, pored jelena, i divlja svinja i srna.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.