Izvođač  tri puta probio rok

Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvođač tri puta probio rok

Pančevo - Da nova zgrada Zavoda za javno zdravlje neće biti izgrađena u roku koji je prilikom postavljanja kamena temeljca u septembru prošle godine obećao Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, bilo je jasno i mnogo pre tog roka - sredine juna 2009. godine.

Tada je na zahtev izvođača građevinskih radova Kompanije „Montera" rok sa 270 dana produžen na 370 dana, ali očigledno da ni od toga nije bilo naročite koristi jer „Montera" sada traži >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << produženje roka za novih 100 dana i obećava da će izgradnju kompletno završiti do decembra.

Marina Galečić, pi-ar „Montere", navodi da je do kašnjenja došlo zato što je Zavod kao investitor u više navrata tražio izmene projekta, usled čega je, kako je naglasila, uveliko osujećena dinamika radova.

Direktorka Zavoda dr Ljiljana Lazić negira ovu tvrdnju, istina napominjući da je bilo manjih odstupanja od projekta „ali da ona nikako nisu imala presudan uticaj na dinamiku posla".

- Uz saglasnost finansijera Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja i Direkcije za izgradnju i uređenje grada kojoj je poveren stručni nadzor prihvatili smo prvi zahtev „Montere" za produženje roka i o tome potpisali aneks ugovora, što je aminovao i finansijer. Međutim, na sastanku 26. avgusta kojem su prisustvovali i Nadzorni organ i izvođač radova analizirana je situacija na gradilištu i utvrđeno da ni u dodatnih 100 dana poslovi neće biti završeni. Izvođač sada predlaže produžetak roka za još 100 dana, što je za nas neprihvatljivo a sa našim stavom saglasan je i nadzorni organ - kategorična je Lazićeva.

Da nadzorni organ budno prati izgradnju, potvrdio nam je Milan Balčin, zamenik direktora Direkcije, koji naglašava da je ovaj posao „poveren vrhunskim stručnjacima".

- Naš zadatak se ogleda u stručno-tehničkom nadzoru što podrazumeva kontrolu kvaliteta posla i poštovanje rokova. Očigledno je da izvođač ima velikih problema, najverovatnije materijalne prirode. Mi „pritiskamo" da se poštuju ugovorne obaveze i o situaciji na gradilištu redovno obaveštavamo investitora - kaže Balčin.

Obratili smo se i finansijeru Pokrajinskom fondu za kapitalna ulaganja. Nebojša Malenković, pi-ar Fonda, kaže da on nema saznanja da je izvođač tražio još jedno produženje roka, a ako jeste o tome mora imati saglasnost investitora koja uz obrazloženje mora biti dostavljena Fondu čije će stručne službe procenti da li je zahtev opravdan.

Malenković je dodao da je zbog ukupne krize u svetu i u našoj zemlji trenutno otežano finansiranje svih započetih projekata.

- Najvažnije je da radovi nisu stali. Imamo dve odluke Upravnog odbora Fonda za investiranje izgradnje zgrade Zavoda u Pančevu od 170 miliona dinara, ali trenutno nismo u prilici da podmirimo sve obaveze prema izvođaču - naglasio je Malenković.

Nepravda (još) nije ispravljena

Zavod za javno zdravlje na svoju zgradu čeka već 35 godina. Polažući kamen temeljac 17. septembra prošle godine predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je naglasio da se investicijom vrednom 200 miliona dinara ispravlja „istorijska nepravda" prema Zavodu, Pančevcima i južnim Banaćanima. Ovom zavodu, koji uprkos lošim uslovima u bolnici gde je podstanar radi po visokim standardima, gravitira više od 315.000 žitelja južnog Banata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.