Izvor: B92, 18.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna tišina u Srbiji

Beograd -- Danas je počela izborna tišina pred parlamentarne izbore u Srbiji, koja će trajati do zatvaranja birališta u nedelju u 20 sati.

Elektronskim medijima zabranjeno je i neposredno i posredno propagiranje izbornih lista, kandidata ili stranaka koje učestvuju na izborima, kao i iznošenje procena rezultata izbora. Pravila poštovanja izborne tišine, regulisana izbornim zakonima, obavezuju i pisane medije.

Zabranjena je i svaka vrsta oglašavanja lista u oglasnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porukama (oznake, slogani, ime, lik, glas, lično svojstvo kandidata, SMS poruke, ankete, telefonska uključenja).

Medijima je dozvoljeno da objavljuju informacije i oglasne poruke nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu obaviti glasanje, kao i procene odziva na izbore.

Aktivnosti državnih organa i funkcionera mogu tokom predizborne tišine biti praćene tako da ne asociraju na predizbornu kampanju, saopštila je Republička radio-difuzna agencija.

Tokom trajanja glasanja, u nedelju 21. januara od 7 do 20 časova, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, ali do okončanja izborne tišine nije dozvoljeno objavljivanje njihovih izjava.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

6.653.851

Konačan broj birača koji mogu da glasaju na predstojećim izborima je šest miliona i 653.851, saopštila je Republička izborna komisija.

Članovi RIK-a razmatrali su i zakonske mogućnosti u slučaju kršenja izborne tišine u medijima, a kako je ocenjeno, postoje nedoumice o nadležnosti u slučaju da se takvi prekršaji dogode u štampi.

Za ponašanje elektronskih medija nadležna je Republička radio-difuzna agencija, ali je nejasno ko će kontrolisati pisanje štampe, jer Vlada Srbije nije formirala Nadzorni odbor, rečeno je na sednici.

U biračke spiskove za glasanje u inostranstvu upisano je 31.370 birača, koji će glasati na 58 biračkih mesta u 34 zemlje. Na izborima će glasati i srpski državljani u Crnoj Gori, na šest biračkih mesta.

U zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija na 20 biračkih mesta pravo glasa ima 7.082 birača.

Birači će se na izborima opredeljivati između 20 izbornih lista, među kojima je šest manjinskih.

Železnice Srbije organizovaće besplatan prevoz u I i II razredu svojih vozova od subote, 20. januara, do ponedeljka, 22. januara u ponoć. Pravo na besplatan prevoz imaju studenti, uz važeći indeks; đaci koji su napunili 18 godina, uz đačku knjižicu; vojnici na odsluženju vojnog roka, uz knjižicu; penzioneri, uz poslednji odsečak od penzije; invalidi, uz odgovarajuću legitimaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.