Izabran projekat za Hram Sv. Save

Izvor: B92, 06.Okt.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran projekat za Hram Sv. Save

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u trodnevnoj poseti Moskvi, učestvovao je na zasedanju žirija za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save.

Ministar Dačić je bio kopredsednik srpske strane, dok je rusku stranu predvodio mitropolit Ilarion.

"Na današnjoj sednici žirija jednoglasno je odlučeno koji će se projekat za izradu mozaika koristiti za unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrašavanje Hrama Svetog Save", rekao je Dačić.

Planirano je da 15.000 kvadratnih metara bude u mozaiku, a svakodnevno će raditi 300 umetnika, objasnio je on.

"Vrednost tih radova biće veća od 30 miliona evra i to će biti donacija ruske vlade po nalogu ruskog predsednika", rekao je Dačić, podsetivši da je ta odluka doneta pre nekoliko godina.

Prema njegovim rečima, ovaj proces je završen i očekuje se da će za najmanje 8 do 10 godina ovaj mozaik biti završen.

To će, istakao je on, biti najveći mozaik takve prirode u ovom delu Evrope.

Šef srpske diplomatije sutra će učestvovati na 13. zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Republike Srbije i Ruske Federacije, u svojstvu kopredsednika Mešovitog komiteta i šefa srpske delegacije.

Na zasedanju će, kako je ranije najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, biti reči i o pripremama za predstojeću posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu.

Za 8. oktobar predviđeno je učešće ministra Dačića na otvaranju poljoprivrednog sajma "Zlatna jesen" u Moskvi, koji se očekuje da će otvoriti ruski premijer Dmitrij Medvedev.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusi daju 30 miliona evra za oslikavanje Hrama Svetog Save!

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2014, 00:29

RADOVI na unutrašnjoj dekoraciji Hrama Svetog Save na Vračaru biće završeni 2022. godine. Najfinijim mozaikom u srpsko-vizantijskom stilu biće prekriveno gotovo 17.000 kvadratnih metara površine kupola i zidova najveće pravoslavne crkve na Balkanu. Radove će izvoditi više od 300 najboljih majstora...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.