Istraga protiv Subotića i Jocića

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv Subotića i Jocića

Tužilštvo za organizovani kriminal pokrenuće protiv Stanka Subotića i Sretena Jocića finansijsku istragu po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević najavio je da će protiv Stanka Subotića - Caneta i Sretena Jocića - Joce Amsterdama biti pokrenuta finansijska istraga po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

"Sva lica koja su procesuirana u Specijalnom tužilaštvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za organizovani kriminal biće i predmet finansijske istrage. Ako sam rekao sva, to važi i za Subotića i za Jocića i za sve ostale", rekao je Radisavljević agenciji Beta.

Stanko Subotić, koji je u bekstvu, optužen je pred Specijalnim sudom kao organizator kriminalne grupe koja je sredinom prethodne decenije švercom cigareta stekla više desetina miliona evra.

Sreten Jocić je osumnjičen za umešanost u prošlogodišnje ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića.

Prema navodima medija, neimenovani zaštićeni svedok je u istrazi za ubistvo Pukanića izjavio da je to ubistvo naručio Subotić, a da je Jocić organizovao grupu koja je izvršila ubistvo. Subotić i njegovi advokati demantovali su te tvrdnje.

Stanka Subotića mediji su ranije svrstavali među 100 najbogatijih ljudi u Evropi a njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 500 miliona evra.

Sreten Jocić je uhapšen u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinje, koju je iznajmio od porodice bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Jocić je pred Okružnim sudom u Beogradu, gde je optužen za podstrekavanje na ubistvo više ljudi, izjavio da mesečno ostvaruje prihod od 600 evra.

Zakonom o oduzimanju imovine stečene kriminalom predviđen je takozvani obrnuti teret dokazivanja. To znači da je na okrivljenom da dokaže kako je imovinu stekao na legalan način.

Zakonom je predvideno da se okrivljenima u sudskom postupku privremeno oduzima imovina koja nije u skladu sa njihovim legalnim prihodima.

Trajno oduzimanje moguće je po pravosnažnosti presude i oduzima se sva imovina za koju okrivljeni nije mogao da dokaže da je stekao legalnim putem.

Međunarodni advokatski tim Stanka Subotića ocenio je da ne postoji veći dokaz o umešanosti bar dela državnog aparata u progon Subotića od, kako navode, današnjeg manipulisanja izjavom specijalnog tužioca.

Subotićev advokatski tim smatra i da je RTS iskoristio izjavu specijalnog tužioca kako bi, navode u saopštenju, nastavio sa privatnom hajkom koju Aleksandar Tijanić vodi protiv Stanka Subotića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.