Ispovesti Obrenovčana (VIDEO)

Izvor: B92, 21.Maj.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovesti Obrenovčana (VIDEO)

Beograd -- Dok se voda polako povlači iz Obrenovca, posledice poplavnog talasa koji ga je devastirao sve su vidljivije. Ekipa B92 i danas je bila u ovom gradu.

Grad je i dalje sablasno pust, mogu se videti uglavnom uništeni automobili, srušene kuće, potopljene ulice. Obrenovac je i dalje zabranjeni grad, građanima nije dozvoljen povratak, sve dok se ne izvrši asanacija terena i dezinfekcija kuća i stanova.

Ipak, u delovima grada iz kojih se voda povukla pojedini Obrenovčani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvažili su se i polako otklanjaju štetu na kućama i automobilima.

Stariji Obrenovčanin nam je rekao da su se sirene za uzbunu kasno čule.

"Bilo je dramatično u petak ujutru. Sirene su tek negde oko pola šest objavile uzbunu. Međutim, voda je već bila veća od metar i već tada je narod imao problem da se evakuiše."

"Za deset-dvadeset minuta voda je nadošla preko dva metra. Ništa nismo spasili. Bez ičega smo izašli", prepričava još jedna Obranovčanka.

U gradu su i dalje policajci, vatrogasci, pripadnici javno-komunalnih preduzeća, koji rade na raščišćavanju delova sa kojih se povukla voda.

Sve službe maksimalno su angažovane. I njima taj posao ponekad izgleda kao Sizifov.

"Evo, dva dana i dve noći izvlačimo vodu, samo smo je za dvadesetak santimetara spustili. Koliko god mi izvučemo, voda nadolazi iz šahta, jer glavna crpna stanica na Kolubari ne radi, nema struje, ne može da primi kanalizaciju", kaže Boban Dimitrijević iz JKP "vodovod i kanalizacija".

Mnogi su za kratko vreme izgubili gotovo sve, oni čiji su stanovi na višim spratovima sada ih čuvaju.

"Borimo se, tu smo. Čuvamo ovo što imamo da nas neko ne pokrade. Čekamo pumpe da izbacimo vodu sa nižih spratova."

Neki su po drugi put izgubili sve što su imali.

"Ja sam 1995. izbegao iz Krajine. Sada imam stan na kredit, u švajcarcima. Evo, ovo mi je druga katastrofa."

Gradski stadion i dalje je pod vodom, kao i šetalište pored hotela koji je nekad bio simbol Obrenovca.

U gradu koji je do sada pretrpeo ljudske žrtve i iz koga je do sada evakuisano 24.000 ljudi proći će još dosta vremena dok se život ne vrati u normalu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.