Iranska igra sa živcima Zapada

Izvor: RTS, 01.Jan.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranska igra sa živcima Zapada

I pored upozorenja Zapada, iranska vojska danas testirala rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa.

Iran je testirao raketu zemlja-vazduh srednjeg dometa, u okviru vojnih manevara blizu moreuza Ormuz u Persijskom zalivu, saopštio je iranski admiral Mahmud Musavi.

"Ta raketa zemlja-vazduh srednjeg dometa pripada najnovijoj tehnologiji", rekao je Musavi.

Raketa konstruisana u Iranu, da je danas testirana prvi put i da ima mogućnost da uništi sve letilice i projektile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji bi pokušale da poremete njenu putanju, rekao je admiral.

Musavi nije precizirao da li je raketa ispaljena sa broda ili sa kopna, ali je naglasio da se desetodnevne vojne vežbe iranske vojske završavaju u ponedeljak.

Kako navodi agencija Frans pres, testiranje rakete predstavlja demonstriranje sile u trenutku kada SAD i Zapad sve više pojačavaju pritisak na Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Iranski vojni manevri počeli su 24. decembra blizu moreuza Hormuz, jednog od najvažnijih saobraćajnijih čvorova za transport nafte.

Teheran je u više navrata pretio da će moreuz zatvoriti, ako protiv njega budu uvedene nove sankcije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.