Iran zvecka oružjem

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran zvecka oružjem

Iran usidrio dva ratna broda svoje mornarice u saudijskoj luci Džeda na Crvenom moru kako bi "osigurao prevlast na moru i borio se protiv iranofobije". Teheran upozorava da će napasti svaku zemlju koju neprijatelji upotrebe za napad na iransku teritoriju.

Dva broda iranske ratne mornarice usidrila su se u luci Džedi, u Saudijskoj Arabiji. U ovu crvenomorsku luku stigli su razarač "Šaid Kandi" i transporter "Harg", po direktnom naređenju ajatolaha Alija Hameneija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Iranski zvaničnici saopštili su da im je cilj da "demonstriraju nadmoć na moru i bore se protiv iranofobije".

"Ovaj potez treba da pokaže moć Islamske Republike Iran na otvorenom moru", izjavio je iranski pomorski komandant Habibolah Sajari, a prenela poluzvanična iranska novinska agencija Fars.

Sajari je rekao da će misija iranske mornarice trajati 70 do 80 dana, ali nije hteo da precizira kuda će sve brodovi ići.

Pitanje je, međutim, koliko će Iran biti u stanju da demonstrira nadmoć po arabijskim morima. Loši odnosi sa Saudijskom Arabijom postali su još gori kada je Amerika optužila Iran da stoji iza zavere da se likvidira saudijski ambasador u Vašingtonu.

Uz to, kada je EU zapretio Iranu da će prestati da im uvozi naftu, Saudijska Arabija se ponudila da uniji nadoknadi svo crno zlato koje im može "zafaliti". Iran je rekao da taj potez "nije baš prijateljski" i pozvao Rijad "da razmisli o tome".

Iran preti odmazdom

U međuvremenu, zamenik komandanta elitne iranske Revolucionarne garde Husein Salami upozorio je danas da će na meti Teherana biti svaka zemlja koja ustupi svoju teritoriju za pripremu napada na Iran.

Iako Salami nije dalje to obrazlagao, ova izjava mogla bi se protumačiti kao upozorenje Irana susedima da ne dopuste da teritorija i vazdušni prostor njihovih zemalja budu iskorišćeni kao baza za eventualni napad.

"Svaki deo teritorije koje neprijatelji iskoriste za operacije protiv Irana, biće izložen odmazdi naših oružanih snaga," rekao je Salami tokom vojnih manevara prenosi Rojters, pozivajući se na agenciju Fars.

Revolucionarna garda je u subotu počela dvodnevne kopnene manevre u nastojanju da pokaže vojnu moć Irana u trenutku kada rastu tenzije između Teherana i zapadnih prestonica oko iranskog nuklearnog programa.

SAD i zapadne zemlje otpužuju Iran da radi na proizvodnji atomskog naoružanja, dok Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program u miroljubive svrhe, poput proizvodnje struje.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je u četvrtak, 2. februara na jednoj konferenciji o bezbednosti da u međunarodnoj zajednici postoji sve veće verovanje da treba razmotriti vojnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa.

Zapadni eksperti strahuju da bi Izraelski napad na Iran verovatno uvukao u sukob SAD, naneo štetu globalnoj ekonomiji i ojačao islamski ekstremizam.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.