Izvor: B92, 24.Feb.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori se uzdržavaju

Beograd -- Ako je suditi po situaciji na Beogradskoj berzi, strani investitori se nakon nereda u Beogradu, uzdržavaju od ulaganja.

Međutim, strani investitori kažu da za sada ne planiraju da odu iz Srbije i da će nastaviti dugotročno da ulažu. Ekonomisti, ipak upozoravaju da je u ovom trenutku najteže privući nove investitore u Srbiju. Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke za B92 kaže da su sve banke u Srbiji, uključujući i one sa stranim kapitalom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaće i da zapošljavaju desetine hiljada građana Srbije.

Sosijete ženeral banka posle napada na njene ekspoziture radi normalno i za sada građani ne gase račune. Pitić je najoštrije osudio napade i pozive na bojkot.

"Sve u vidu nasilja osuđujem, a za to su odgovorni političari i to je samouništavanje već viđeno 90-tih i neće doneti nita dobro. Danas poziv na bojkot dolazi iz državne administarcije koja ima siguran posao i plate, a sve zaviisi od otvaranja Srbije ka svetu", kaže on.

Beogradska berza je među prvima pretrpela krizu i negativne posledice zbog nereda na ulicama, jer je čitave nedelje promet bio nezapamćeno nizak, a indeksi i u minusu.

"Učešće stranih investicija je ove nedelje smanjeno, oba indeksa beleže pad. Nastavlja se svakodnevni negativni trend", kaže Natalija Nedeljković, stručni konsultant Beogradske berze.

Za vreme protesta "Kosovo je Srbija" građanima su deljeni i leci "Udri neprijatelja tamo gde boli", u kojima se pozivaju na bojkot kompanija i banaka iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, ali i inostranih naftnih kompanija i kompanija mobilne telefonije.

Građani su i putem sms-a i interneta, takođe, pozivani na bojkot. Ovakve poruke, prema oceni ekonomista veoma utiču na strane ulagače.

"Oni koji su kupili kapital, ipak ulažu na duge staze i na njih ovo ne utiče, ali svakako deluje na privlačenje novih stranih i grinfild investicija", kaže savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević.

Stručnjaci se slažu da veliku odgovornost za uništavanje imovine snose oni koji su pozivali na bojkot, među kojima su i državni funkcioneri.

I Narodna banka Srbije je osudila anonimni poziv na bojkot stranih kompanija, banaka i robe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.