Interventna prodaja ulja, bez uvoza šećera

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interventna prodaja ulja, bez uvoza šećera

Vlada Srbije ovlastila Direkciju za robne rezerve da interventno proda dodatnih tri miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja. Povučena odluka o bescarinskom uvozu šećera, jer su šećerane odlučile da vrate cene tog proizvoda.

Radi stabilizacije tržišta, sprečavanja nestašica i obaranja cena, Vlada Srbije je donela Uredbu o bescarinskom uvozu 20.000 tona ulja, koja će važiti narednih šest meseci. Vlada je ovlastila Republičku direkciju za robne rezerve da interventno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proda dodatnih tri miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja.

Cena ulja će u maloprodaji iznositi 142,56 dinara po litru i biće vidno obeleženo kao ulje iz robnih rezervi, saopšteno je posle današnje sednice. U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine kažu da se na domaće tržište svakoga dana isporuči između 200 i 250 tona ulja iz robnih rezervi.

Objašnjavajući primenu Uredbe o bescarinskom uvozu ulja, ministar Rasim Ljajić kaže da to ulje ne kupuje država, već da mogu da ga kupe trgovci i da ga onda plasiraju na tržište.

"Očekujemo da će to uticati na bolju snabdevenost i, s druge strane, na domaće proizvođače da snize svoje cene", rekao je Ljajić.

Najveće uljare u Srbiji za sada neće snižavati cene, zbog visoke cene ovogodišnjeg roda suncokreta, nezvanično saznaje RTS.

Šećerane najavile smanjivanje cena

Vlada nije donela odluku o ukidanju carina na uvoz šećera, jer su proizvođači najavili smanjivanje cena. Očekuje se da će u maloprodaji cena šećera biti oko 95 dinara, koliko košta i onaj iz robnih rezervi.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je izjavio Tanjugu da je Vlada usvojila meru na osnovu koje će proizvođači šećera vratiti maloprodajne cene na nivo pre 1. oktobra. Knežević je rekao da su takođe donete mere koje će obezbediti da u narednom periodu na rafovima u radnjama bude dovoljno ulja, kao i drugih osnovnih životnih namirnica.

Fabrička cena šećera šećerane u Žablju je između 84 i 87 dinara po kilogramu, zavisno od pakovanja.

Šećerane "Sunoko" i "TE TO Senta" najavile su da će veleprodajne cene šećera ograničiti na 79 dinara po kilogramu. Maksimalna trgovačka maraža na šećer je 10 odsto, što znači da će šećer te dve šećerane u radnjama biti jeftiniji od onoga koji isporučuju državne Robne rezerve, po ceni od 95,05 dinara.

Vlada Srbije usvojila je uredbe kojima su duplirane subvencije u stočarskoj proizvodnji i povećana premija sa pet na sedam dinara za litar mleka.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da objavi javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo, kao i da sprovede postupak za pronalaženje strateškog partnera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U prodaji još tri miliona litara ulja iz robnih rezervi

Izvor: Capital.ba, 04.Okt.2012

BEOGRAD, Vlada Srbije donijela je danas odluku da iz robnih rezervi interventno proda dodatnih tri miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja po maloprodajnoj cijeni od 142,56 dinara. Vlada Srbije je, u ..

Nastavak na Capital.ba...

Ulje se uvozi, šećer pojeftinjuje

Izvor: Danas, 04.Okt.2012

Bescarinskog uvoza šećera zasad neće biti, ali je Vlada odlučila da omogući bescarinski uvoz 20.000 tona ulja, potvrdio je za Danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. Ne bi li stabilizovala tržište i osigurala redovno snabdevanja, Vlada je na jučerašnjoj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.