Inkubator spasao malog Danila

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inkubator spasao malog Danila

Banjaluka -- Humanitarna akcija "Bitka za bebe" kojom kompanija M:tel i Fondom B92 inkubatorima opremaju porodilišta u BiH, nagnala je mnoge majke da ispričaju svoje priče.

One su opisale teške trenutke tokom kojih su se njihova deca borila za život.

Takva priča stigla je i od Aleksandre Sredojević Đurđić iz Dervente. Kaže, poželela je da svoj bol, ali na kraju i neizmernu radost podeli s ostalim roditeljima koji prolaze kroz slične situacije.

"U osmom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesecu trudnoće sam prokrvarila. Iako su me derventski lekari uveravali da je sve u redu, krvarenje nije stalo, hitno su me u Doboju porodili carskim rezom. Suprug me obavestio da je naše dete odmah prebačeno u Banjaluku i da je pedijatar rekao da će preživeti ako do Banjaluke dođe živo, jer je onda u pravim rukama. Pedijatar Ljubica Kuzmanović Knežević, koja je spasila moju bebu dajući joj veštačko disanje, rekla mi je da je zvala UKC Banjaluka, da je beba u inkubatoru i da je stabilno", počinje priču Aleksandra.

Po dolasku u Banjaluku medicinska sestra joj je kroz prozor pokazala sina. Taj prizor, kaže, nikad neće zaboraviti.

"Bio je u inkubatoru, mali i bespomoćan, ali i jak. I borio se za život i izborio se", priseća se Aleksandra. Njena beba 11 dana je provela u inkubatoru i stanje se poboljšavalo iz dana u dan. Kada je konačno prebačena u krevetac za novorođenčad, tek tada je odahnula znajući da je sve u redu.

"Sve vreme boravka u bolnici svakodnevno su stizale bebe kojima su živote spasavali inkubatori, kojih, nažalost, nema dovoljno, jer u UKC Banjaluka šalju bebe iz cele RS. Osvanuo je taj utorak kada mi je rečeno da beba i ja možemo da idemo kući. Ostala sam bez reči, presrećna", dodaje ona.

Mali Danilo prevremeno je rođen, bio je težak tek 2.880 grama, dugačak 50 centimetara. Danas je on prelepa desetomesečna beba, ima 10 kilograma, pet zubića i zove tatu, mamu i babu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.