Inflacija sedam odsto

Izvor: RTS, 29.Dec.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija sedam odsto

Guverner Radovan Jelašić izjavio da je inflacija u ovoj godini sedam odsto. Referentna kamatna stopa NBS smanjena sa 10 na 9,5 odsto. Na račun NBS uplaćeno 350 miliona evra, što je drugi deo kreditnog aranžmana sa MMF-om.

Inflacija u Srbiji krajem godine dostigla je sedam odsto, što je ispod ciljanih osam odsto u 2009. godini, a sa postojećom ekonomskom politikom inflacija ne bi trebalo da predstavlja veći problem ni u 2010. i 2011. godini, izjavio je guverner Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banke Srbije Radovan Jelašić.

Na račun Narodne banke uplaćeno je 350 miliona evra, što je drugi deo kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Time su devizne rezerve povećane na 10,5 milijardi evra.

Guverner Jelašić je podsetio da je Srbija do sada u okviru stend-baj aranžmana sa MMF-om vrednog ukupno 2,87 milijardi evra, povukla oko 790 miliona evra.

Jelašić je najavio da će Misija MMF-a povodom nove revizije aranžmana u Srbiju doći u drugoj polovini februara, kao i da se povlačenje nove tranše sredstava od oko 350 miliona evra planira za maj sledeće godine.

Prema njegovim rečima, povlačenjem tih sredstava Srbija će doći na 300 odsto kvote u MMF-u posle čega se na sredstva te finansijske institucije plaća veća kamata. tako da bi trebalo uraditi sve da posle toga ne bude dodatnog povlačenja.

Jelašić je na konferenciji za novinare napomenuo da je u poslednjih sedam meseci inflacija u Srbiji bila "jednaka nuli", ukazujući da su cene pod kontrolom države u ovoj godini porasle oko 15,5 odsto, pri čemu su samo naftni derivati poskupeli za 6,2 odsto.

Guverner je ukazao da je od početka godine zabeleženo usporavanje inflacije i ocenio da je stabilnost cena pre svega rezultat niske tražnje, pada cena hrane, ali i restriktivnog karaktera monetarne politike.

Jelašić je naglasio da se u prvom tromesečju naredne godine očekuje inflacija od oko 2,3 odsto, najviše kao posledica rasta regulisanih cena, odnosno struje, naftnih derivata i cigareta.

Prema Jelašićevim rečima, u narednom periodu verovatnija je dalja relaksacija monetarne politike, ali će ona biti obazrivija s obzirom na neizvesnost u pogledu kretanja cena nafte na svetskom tržištu, rasta regulisanih cena i oporavka tražnje.

Kamatna stopa NBS 9,5 odsto

Guverner je takođe istakao da je kamatna stopa NBS smanjena sa 10 na 9,5 odsto.

Jelašić je naveo da je do smanjenja došlo jer je uspešno okončana druga revizija aranžmana sa MMF-om, zatim zato što je inflacija u četvrtom kvartalu niža od očekivane, kao i zbog toga što se u prvom kvartalu 2010. očekuje inflacija ispod granice cilja od šest odsto za celu narednu godinu.

Jelašić je ocenio da su ti faktori uticali dezinflatorno, zbog čega je Monetarni odbor odlučio da smanji referentnu kamatu, napominjući da su inflatorno delovali finansiranje deficita krajem godine, manjim delom od prodaje zapisa trezora, a većim zbog povlačenja depozita države iz NBS, kao i zbog fluktuacije kursa dinara.

Referentna kamatna stopa je poslednji put smanjena 5. novembra sa 11 na 10 odsto, a početkom godine ta stopa je bila 17,75 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.