Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2009, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko i Špirić oprečno o stanju u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić su u ponedeljak, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, izneli oprečne stavove po pitanju novoa napretka ostvarenog u toj zemlji.

Podnoseći polugodišnji izveštaj o stanju u BiH, Incko je rekao da je napredak u toj zemlji blokiran zbog nerešene političke debate i optužio pojedine političare iz Republike Srpsku za zastoj ključnih reformi.

Incko je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kako je saopšteno iz njegove kancelarije OHR u Sarajevu, rekao da međunarodna zajednica intenzivno sarađuje sa svojim bosanskohercegovačkim partnerima kako bi rešili ovu debatu.

Mrtva tačka

Opisujući inicijativu Evropske unije i SAD, Incko je rekao da je to pokušaj da se krene s mrtve tačke da se direktno uhvati u koštac sa rešavanjem političkog problema s kojima se suočava BiH.

On je rekao da je zadatak sa kojim se bosanskohercegovački lideri odmah moraju suočiti, uz međunarodnu pomoć, ispunjavanje ciljeva u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, rešavanje pitanja državne i vojne imovine, osiguranje kontinuiranog povratka izbeglica i eliminisanje političke opstrukcije u ispunjavanju ovih dejtonskih ciljeva.

"Kada to bude učinjeno, biće moguć brz napredak ka našem krajnjem cilju - suverenoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH potpuno integrisanoj u evroatlantske strukture", rekao je Incko i dodao da su "dvostruke konfuzije" uzrok trenutnih poteškoća.

"U Republici Srpskoj postoji konfuzija oko prirode entiteta i prirode države, a u oba entiteta postoji konfuzija u pogledu pravog političkog fokusa", rekao je Incko.

On je ocenio da rukovodstvo RS nije shvatilo da državni i entitetski organi imaju odvojene i posebno definisane mandate i da i jedni i drugi moraju raditi svoj posao bez međusobnog uplitanja.

Špirić je, međutim, pred Savetom bezbednosti UN Inckov izveštaj ocenio kao pesimističan dokument koji ne nudi rešenja, već isključivo traži krivca za loše stanje u BiH.

Osporavajući Inckov izveštaj, Špirić je rekao da u njemu nije mogao da vidi nijednu pozitivnu ocenu o Republici Srpskoj, iako je ona funkcionalniji i efikasniji deo BiH.

Špirić je rekao da ne želi da ulazi u polemiku sa Inckom, ali da smatra da njegov izveštaj ne ostavlja puno prostora za optimizam.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.